Image

Debatt: "Dagens finansieringsmodeller kommer inte att lösa snabbt ökande krav på energieffektivisering"

Teknik Fastighetsbranschens kanske största utmaning under kommande år handlar om kraftigt höjda krav på energieffektivisering. Ny lagstiftning och finansmarknad kommer att tvinga fram mycket omfattande insatser som ska genomföras på väldigt kort tid. För många aktörer riskerar det här att bli en existentiell utmaning som kan bli svår att lösa med branschens vedertagna finansieringslösningar, det skriver Jesper Lövkvist, delägare och kommunikationsansvarig på Utopia Arkitekter och Rison Capital i en debattartikel.


Cresnias Grundare och vd Joachim Bozorgnia.

Debatt: Skrota begreppet "marknadshyra" – verkliga värdet av lokaler går långt bortom generella priser

Bolag Konceptet av "marknadshyra" har under lång tid varit en tveksam indikator på verkliga hyror för lokaler. Detta begrepp, som historiskt sett applicerats för att generalisera priser på en mängd lokaler inom ett specifikt område, misslyckas nämligen ofta med att erbjuda en korrekt bild av det verkliga värdet. Det skriver Cresnias Grundare och vd Joachim Bozorgnia i en debattartikel.


Kristin Berg, vd för energiuppföljningsbolaget Mestro.

Debatt: “Det altruistiska hållbarhetstänket står i vägen för omställningen"

Bolag Det altruistiska hållbarhetsperspektivet har fått dominera debatten för länge. Alltför ofta pratar vi om hållbarhet som en osjälvisk uppoffring – en ansträngning. Men det förhållningssättet gör den gröna omställningen en otjänst på sikt. Det skriver Kristin Berg, vd på hållbarhetsbolaget Mestro, som menar att de kommersiella fördelarna bör uppmärksammas i större utsträckning.


Debatt: "Stockholm stads villkor gör det omöjligt för bostadsrättföreningar att köpa marken"

Bolag Friköp är inte en möjlig utväg för bostadsrättsföreningar med tomträtt. Nu måste stadens borgarråd göra verklighet av förslaget om ett tak för markhyran. Det skriver företrädare för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggens intresseförening Stockholm i en debattartikel.


"Fungerar som ett vaccin mot grundläggande felaktigheter"

Bostäder Lennart Weiss om den nya debattsidan, samarbetet med Stefan Attefall och det långsiktiga målet med bostadsdebatten: "Det är gulligt på något sätt".