Image
Staffan Claesson, bolagsstrateg när det gäller stadsutveckling, Framtiden byggutveckling.

Allmännyttans roll: Agera draglok för förändring

Bostäder Vilken roll ska Allmännyttan ha i det växande Göteborg? Hur påverkar stora stadsutvecklingsplaner renovering, ombyggnationer och blandning av bebyggelse? Hur skapar man både stadskvalitet och marknadsvärde? Staffan Claesson på Framtiden byggutveckling jobbar med långsiktig strategisk samhällsplanering.
– Vår roll som allmännytta är att skapa värde.


Sofia Hansdotter.

"Regeringen har inga åtgärder av betydelse för att få igång byggandet"

Bostäder Det byggs och kommer att byggas för lite i Sverige. Höga byggpriser, hög inflation och höga räntor har lett till att bostadsbyggandet rasat.
En av de stora producenterna av nya bostäder har historiskt sett varit Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, men nu visar deras egen prognos på en kraftig minskning av nyproducerade lägenheter fram till 2027.
– Bostadspolitiken har varit nedprioriterad under flera decennier, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.


Hyresförhandlingarna i Skåne förväntas bli lättare än förra året, enligt Fastighetsägarna.

Årets hyresförhandlingar drar igång i 31 skånska kommuner

Ekonomi/Finansiering Idag inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i 31 kommuner i Skåne. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas mellan 11-12 procent. Deras utgångspunkt är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att hyresrätterna ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas. Det visar en aktuell Novusundersökning.


Fr v: Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, Terje Johansson, vd för Framtiden, Rikard Ljunggren, näringspolitisk ansvarig för Fastighetsägarna i Göteborg och moderator Erik Blix.

Konfliktande parterna: Trepartsmodellen här för att stanna

Bostäder På Fastighetssveriges event Stora Bostadsdagen, som gick av stapeln under torsdagen, bjöds det upp till ett par debatter. Den första behandlade den trepartsmodell som slutits mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Förhandlingarna mellan de tre huvudparterna har på flera håll återigen dragit ut på tiden – så huvudfrågan för debatten var: vilken nytta gör den nya lösningen egentligen?


Hyresförhandlingarna för Allmännyttans lägenheter är klara.

Hyrorna för allmännyttan i Göteborg klara

Ekonomi/Finansiering Årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige är klar. I en lokal överenskommelse har parterna enats om en genomsnittlig höjning av hyran med 4,25 procent från och med den 1 maj 2023. Avtalet berör alla som bor hos Framtidenkoncernens bolag Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.


Parterna får återuppta förhandlingarna i Stockholm.

Hyresförhandlingen återupptas för 77 000 lägenheter

Bostäder I november 2022 strandade de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm hyresförhandlingarna och valde att hänskjuta frågan till parternas gemensamma tvistlösningsorgan, Hyresmarknadskommittén. Beslutet från tvistelösningsorganet var att Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem ska på nytt ta upp förhandlingarna med Hyresgästföreningen som gäller ungefär 77 000 lägenheter.


Dennis Wedin (M) och Clara Lindblom (V), tidigare och nuvarande bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Nya styret höjer målet för Allmännyttan – Moderaterna oroliga för stadens belåning

Bostäder Idag presenterar det rödgröna styret sitt budgetförslag för 2023. I det går att finna ett direktiv till de allmännyttiga bostadsbolagen om att det ska byggas 3 500 hyreslägenheter under mandatperioden. Clara Lindblom (V) bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad berättar för Fastighetssverige om varför de höjer målsättningarna.


Anders Nordstrand.

Allmännyttan föreslår åtgärder för att underlätta för hyresgästerna

Bostäder Den kommunala socialtjänsten bör kunna ge försörjningsstöd till hyresgäster som fått betalningssvårigheter i samband med Corona-krisen. Det menar Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, och föreslår därtill flera insatser av branschen själv.