
Miljö- och hållbarhetssatsningar är viktiga för varumärket och oftast finns det även ekonomiska incitament för att hållbart företagande. Men hur ser de faktiska siffrorna ut?
Betalar hyresgästerna mer för gröna lokaler? Hur mycket påverkar certifieringar värdena? Hur är finansieringsförutsättningarna för olika typer av hållbara bestånd?
Anders Elvinsson, chef, Värdering och Strategisk rådgivning, Cushman & Wakefield
10.50 Fika och mingelpaus
11.20 Klimatförändringar – hur måste branschen anpassa sig?
De senaste åren har vi sett allt fler väderkatastrofer, som har lett till bland annat stora översvämningar. IPCC slår fast att klimatförändringarna är orsakade av människan och att det mer extrema vädret är en följd av dem. Det här ställer nya och högre krav på fastighetssektorn – hur måste vi anpassa oss till den nya verkligheten?
Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan
11.45 Den utbredda kriminaliteten i byggsektorn

”Minst 90 procent av de östeuropeiska byggföretagen i Sverige fuskar med löner, skatter och sociala avgifter” – Lennart Weiss uttalande har väckt stor uppmärksamhet i branschen och den allvarliga situationen bekräftades av Byggmarknadskommissionen tidigare i år.
Hur gör företagen för att runda de svenska lagarna och reglerna?
Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke
12.00 Panel: Bygg-kriminaliteten – vad måste göras?Det har gått så långt att kriminaliteten i byggsektorn har jämförts med kokainförsäljningen i Stockholm – alla vet att den finansierar gängkriminalitet men alltför många väljer att blunda för problemet. Vad behöver göras för att komma till rätta med situationen? Vilka krav kan ställas från och på beställarsidan? Ett stort problem som ”alla” är överens om är att myndigheterna i dag inte kan dela information med varandra i tillräckligt stor utsträckning – vad kan branschen göra för att ligga på i den frågan?
Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke
Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet, Skatteverket
Claes Thunblad, chef affärsutveckling, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta
Håkan Isfalk, marknadschef, Skanska
12.35 Lunch och mingelpaus
13.35 FN:s Globala mål för hållbar utveckling – hur översätts de till praktiskt arbete i projekt?


De globala målen är något vi alla är överens om att vi bör arbeta mot. Men hur gör vi det?
Här vägleder AFRY:s hållbarhets- och klimatexperter kring målen för tydliga åtgärder i arbetet i samhällsbyggnadssektorns vardag.
Clara Lindell, hållbarhetsansvarig, Projektledning, AFRY
Camilla Fransson, klimatrådgivare, Cost Management, AFRY
14.00 Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi för kommersiella lokaler
Fastighetssektorn står i dag för en betydande del av utsläppen av växthusgaser i Sverige. De största avtrycken görs av nyproduktion och stora lokalanpassningar. Ökad resurseffektivitet och ett mer cirkulärt tänkande minskar behovet av nyproduktion och lokalanpassningar, något som även ger omställningsmöjligheter.
Ken Strand, founder, OfficeSwapp
14.25 Panel: Greenwashing i branschen
Jeanet Corvinius, ordförande, Byggcheferna
Lotta Werner Flyborg, vd, SGBC
Åsa Lindgren, hållbarhetschef, Ramboll Building
Catharina Belfrage Sahlstrand, hållbarhetschef, Handelsbanken
14.55 Fika och mingelpaus
15.25 Inspiration: Återbruk – praktiska lärdomar

Är det möjligt att uppnå en CO2-neutral fastighetsportfölj utan extern klimatkompensation redan 2028? Fastighetsinvesteraren NREP har åtagit sig att nå den ambitiösa målsättningen. Ett av många tillvägagångssätt för att minska klimatavtrycken i utvecklingsfasen är cirkulärt byggande och återbruk, som bolaget sedan länge brutit ny mark inom. Här berättar Joanna Berg på NREP om lärdomarna från de två stora danska bostadsprojekten Resource Rows och Upcycle Studios - varav det sista består av två tredjedelar återbrukat material. Nu har bolaget initierat Idéfabriken i Skarpnäck, Stockholm, med målsättningen att utveckla det mest omfattande återbruksprojektet i Sverige. Vilka är de främsta lärdomarna – och fällorna – i arbetet för ett ökat återbruk?
Joanna Berg, regionchef, NREP
15.50 Avslutningspanel: Hållbarhet i framtiden – visioner och breda tankar




Det som började med miljötänk har genom åren breddats och i dag pratar vi ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet eller ESG, environmental, social och governance. Hur kommer hållbarhetsarbetet att förändras de kommande åren. Vilka nya aspekter (och därmed affärsmöjligheter och -risker) kommer att ingå i framtidens hållbarhetsbegrepp?
Robert af Wetterstedt, hållbarhetsspecialist, Bjerking
Amanda Borneke, specialist på cirkulär ekonomi inom Bygg och Fastighet, Sweco
Filip Elland, hållbarhetschef, Castellum