Image

Stora Bostadsdagen - 12 oktober 2023

Årets mötesplats med fokus på bostadsfastigheter

Torsdag 12 oktober

Investeringar i bostadsfastigheter har länge varit en av de säkraste investeringarna i fastighetssektorn. Men hur ser läget ut framåt i det nya klimatet med inflation och stigande räntor? Vad händer med nyproduktionsmarknaden och yielderna? Hur formas bostadspolitiken i det nya politiska klimatet? Kort sagt; vart är bostadsmarknaden på väg?


Program Stora Bostadsdagen STHLM 2023

09.00 Välkommen!

Anna Bellman, moderator

Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News


09.10 Makroanalys

Räntehöjningarna står som spön i backen, och effekterna från oroligheterna i vår omvärld har påverkat den ekonomiska verkligheten. Hur har ändrade spelregler i form av snabbt stigande räntor påverkat den svenska bostadsmarknaden? Är trösklarna ännu högre? Här får vi det stora makroperspektivet.

Jesper Hansson, makroanalytiker, Swedbank

 

09.40 Analys: Fastighetsmarknaden i dag

Rubrikerna om fastighetsmarknaden har varit många. Börsfrossa, nya förutsättningar för finansiering och nedjusterade fastighetsvärden har präglat marknaden. Här bjuds det på en inblick över läget på den svenska fastighetsmarknaden i dag, är köpfesten över eller kommer vi bara rent av få se nya strukturer på transaktionsmarknaden framöver?

Maryrose David, analyschef, Savills


10.10 Är det gröna tänket satt på paus?

ESG och hållbarhet är ord som de senaste åren har präglat branschen tydligt. Men med en allt bistrare ekonomisk verklighet: nedprioriteras hållbarhetsfrågan? Och vilka utmaningar måste tas för att klimatmål ska uppnås? Hinner vi konvertera våra bostadshus till miljövänliga fastigheter inom rimlig tid? Och hur ska vi bygga mer hållbart?

Fredrik Ramsfeldt, projektledare/hållbarhetsexpert, Afry

Magnus Ulaner, Expert klimat och hållbarhet, Fastighet & Hållbarhet, Sveriges Allmännytta

Christin Hertzberg, hållbarhetschef, Annehem 

 

10.35 Fika- och mingelpaus

 

11.05 Bostadsmarknaden – när är botten nådd?

Efter en tid med till viss del sjunkande bostadspriser stabiliserades bilden något under slutet av våren. Hur är status nu? Har marknaden stabiliserats en tid framöver eller kommer vi få se stadiga prisökningar eller fortsatta sänkningar på grund av de stigande räntorna? Vilka bostadspristrender ser vi redan nu?

Robert Boije, chefsekonom, SBAB


11.30 Vad kan rätt moms göra för era bostadsprojekt?

I tider när det är svårt att få bostadsprojekt att gå ihop är det nödvändigt att se över marginalerna. En viktig och ofta försummad del i detta är att minimera den momskostnad som uppstår till följd av blandad verksamhet. Hur ska projektutvecklare tänka och vad finns det att vinna på att vara proaktiv i de här frågorna? 

Mikaela Söderlund, skattejurist och Senior Manager mervärdesskatt, Causey Westling

 

11.55 Vd-intervjun: Biljana Pehrsson

Efter många år som börs-vd på den kommersiella sidan tog Biljana Pehrsson något oväntat över vd-posten på Nordr i Sverige. Varför valde hon att gå den vägen? Vilka lärdomar och erfarenheter från åren på Kungsleden kan hon ta med sig i sitt relativt nya uppdrag? I en öppenhjärtig intervju berättar Biljana Pehrsson om den första tiden på Nordr och vad hon fortfarande har att lära inom bostadssegmentet.

Biljana Pehrsson, vd, Nordr Sverige

 

12.20 Lunch- och mingelpaus

 

13.20 Trepartsmodellen – här för att stanna?

2023 är första året där den nya trepartsmodellen, som slutits mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna, används. Förhandlingarna har på flera håll återigen dragit ut på tiden – så vilken nytta gör den nya lösningen egentligen? Lyssna när de tre parterna diskuterar de nya spelreglerna och huruvida det finns andra vägar framåt för att på sikt ha en fungerande ordning.

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta

Anders Holmestig, vd, Fastighetsägarna

Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen

 

13.50 Nystart för socialt bostadsprojekt i Uppsala

Nu kan hemlösa personer i Uppsala åter söka bostad via Bostad först, en modell för stöd och hjälp till långvarigt hemlösa. Projektet lades ner efter en rad problem för några år sedan. Vad är annorlunda nu, hur och varför kommer det att lyckas den här gången?

Johanna Rudmark Hagström, socialchef, Uppsala Stadsmission

Hanna Victoria Mörck (V), kommunalråd/ordförande Socialnämnden, Uppsala

Malin Gunnarsson Stugbäck, verksamhetsutvecklare uthyrning, Uppsalahem

 

14.15 Fika- och mingelpaus

 

14.45 Bostadsjättarna om vägen framåt

Bostadsbyggandet har mer eller mindre stannat av. Vilket ansvar tar några av de stora bostadsjättarna? Hur ser deras projektportfölj ut och vilka svårigheter ser aktörerna på marknaden framåt? Initierad diskussion med några av Sveriges största bostadsutvecklare.

Eva Nordström, vd, HSB Stockholm

Ingrid Gyllfors, vd, SKB

Johanna Frelin, vd, Riksbyggen

  

15.15 Ministern om nya bostadspolitiken

Sverige ska ha en långsiktig och hållbar bostadspolitik för alla. Fler bostäder behövs för att underlätta för ungdomar att få sin första bostad och för att bidra till flyttkedjor samt lokal och regional utveckling. Samtidigt var en av regeringens första åtgärder att ta bort investeringsstödet, till mångas förtret. Nu har bostadsministern suttit ner med branschen för att diskutera vägen framåt, så hur kommer svensk bostadspolitik att se ut?

Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister


15.35 Branschmingel

Stora Bostadsdagen 2023

Var: Grand Hôtel, Stockholm (Spegelsalen)

När: 12 oktober, 09.00 – 16.00 (registrering och frukostmingel från 08.15).

Pris: 5995 kronor exkl. moms

Du anmäler dig till seminariet här.

Årets mötesplats med 100% fokus på bostadsfastigheter!
Investeringar i bostadsfastigheter har länge varit en av de säkraste investeringarna i fastighetssektorn. Men hur ser läget ut framåt i det nya klimatet med inflation och stigande räntor? Vad händer med nyproduktionsmarknaden och yielderna? Hur formas bostadspolitiken i det nya politiska klimatet? Kort sagt; vart är bostadsmarknaden på väg?
Stora Bostadsdagen är den självklara mötesplatsen för dig i bygg- och fastighetsbranschen som är intresserad av bostadssegmentets alla aspekter. Här blir du uppdaterad på de allra senaste trenderna och affärsmöjligheterna samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:https://fastighetssverige.se/Partner:Film från tidigare event: