Image
Landets bostadsrättsföreningar går mot ljusare tider, visar SBC:s index.

Index visar: Landets bostadsrättsföreningar mot ljusare tider

Ekonomi/Finansiering Räntehöjningar och inflation har satt ekonomiska spår hos landets bostadsrättsföreningar. Nu visar SBCs BRF-index att omkostnaderna äntligen börjar minska och efter att Riksbanken sänkt styrräntan i augusti kommer räntekostnaderna fortsätta ner. Jämfört med ett år tillbaka är det dock fortfarande höga omkostnader.


Elva byggherrar har fått markanvisning i Sege Park, bland andra Serneke, vars förslag tagits fram i samarbete med Kjellgren Kaminsky, Hifab och Mareld.

Serneke byter fot i Sege Park – betalar löpande avgifter för förseningar

Bygg/Arkitektur Två av Sernekes projekt i Sege Park i Malmö har försenats och nu tänker bolaget om kring boendeformerna. Förseningarna kommer också att kosta bolaget en avgift för varje månad framöver som den grundläggande byggnationen i projektet inte är fullbordad. Fastighetssverige berättar mer.


SBC:s Markus Pålsson.

Sveriges Bostadsrättscentrum spår året för landets BRF:er

Ekonomi/Finansiering Det senaste året har skakat om många bostadsrättsföreningar, som bland annat fått en stor utmaning ekonomiskt. Hur kommer 2024 se ut för landets bostadsrättsföreningar, vilka trender kommer och vilka lagar är viktiga att ha koll på? Det går Sveriges Bostadsrättscentrum igenom i sin nya rapport.


Det förekommer att bostadsrättsföreningar tar ut felaktiga avgifter av sina medlemmar, enligt HSB:s jurist Viktoria Wallin.

Dålig koll kan leda till felaktiga avgifter i bostadsrättsföreningar

Juridik En bostadsrättsförening får ta ut avgifter från medlemmarna – men bara om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Det här känner inte alla brf:er till, vilket i bland leder till att felaktiga och ibland direkt olagliga avgifter tas ut. Fastighetssverige har talat med Viktoria Wallin, fastighets- och föreningsjurist på HSB, som reder ut vilka avgifter som får tas ut och varför det ibland, ändå blir fel.


Exploateringsnämnden i Stockholm kan komma att markanvisa över 800 bostäder i varierande upplåtelseformer vid nästa möte den 14 december.

Staden ska markanvisa över 800 bostäder

Bygg/Arkitektur Exploateringsnämnden i Stockholm står redo att markanvisa närmare 800 bostäder med varierande upplåtelseformer till sju olika aktörer. Fastighetssverige berättar mer om projekten och byggherrarna.


Jonas Gustavsson, Nabo.

Räntekostnaden för bostadsrättsföreningar kan tredubblas till 2024

Ekonomi/Finansiering En analys som fastighetsförvaltaren Nabo låtit göra av 2 500 bostadsrättsföreningars låneprofiler visar att 60 procent av föreningarna är exponerade för det rådande ränteläget. Detta då många har valt kortare bindningstider i avvaktan på ränteutvecklingen.


Oppositionen i Göteborg föreslår ombildning av vissa hyresrätter till bostadsrätter i särskilt utsatta områden, men förslaget har en hel del hinder.

Förslag om ombildning i utsatta områden stöter på patrull

Bostäder Oppositionspartierna i Göteborg (M, D, KD, L) vill göra det möjligt att ombilda vissa hyresrätter till bostadsrätter i särskilt utsatta områden. Förvaltnings AB Framtiden ser dock hinder för detta och hänvisar bland annat till bestämmelser i stadens budget för 2023. Fastighetssverige berättar mer.


Nabos årliga bokslutsanalys visar att bostadsrätters avgifter behöver höjas kraftigt framåt samtidigt som sparandet minskar.

Nabo: Bostadsrätters avgifter behöver höjas kraftigt framåt

Bolag Nabo har genomfört en omfattande analys baserad på 2022 års färska bokslutssiffror från 2 175 bostadsrättsföreningar. Resultatet visar att bostadsrättsföreningars kostnader ökat samtidigt som föreningarna minskat sitt sparande. Något som leder till behov av att höja sina avgifter avsevärt för att klara av nuvarande och kommande år med tuffa ekonomiska förutsättningar. Det svåra ekonomiska läget för bostadsrättsföreningar riskerar att påverka priset på bostadsrätter framåt.


Axel Darvik, Christina Heikel, Daniel Bernmar och Johannes Hulter debatterade ombildningar på Stora Bostadsdagen GBG.

Ombildningar av hyresrätter i innerstaden – fortfarande en het potatis

Stora Bostadsdagen Göteborg I Göteborg är det stopp för ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter fram till 2026, enligt beslut av de styrande partierna i Göteborg, S, V och MP tillsammans med Centerpartiet. Men det kommer en tid efter mandatperiodens slut. På Stora Bostadsdagen i Göteborg debatterade företrädare för styret, oppositionen och handeln både nutid och framtid.


Markanvisningsområdets läge är den tomma gräsytan längst ner till vänster på den här flygbilden över Akalla, med resterande delarna av byggnationen längs Finlandsgatan illustrerar i vitt.

Citycon får markanvisning som Sisab lämnade 2022

Bygg/Arkitektur Projektet styrs om från skola till närmare 500 bostäder med blandade upplåtelseformer. Fastighetssverige berättar mer om Citycons planer i ett av Stockholms största fokusområden.


Exploateringsförvaltningen i Göteborg har kommit med en dyster prognos kring stadens bostadsbyggande.

Dystra prognosen om bostadsbyggandet i Göteborg

Bygg/Arkitektur Exploateringsförvaltningen i Göteborg har kommit med en dyster analys av konjunkturutvecklingens effekter på bostadsbyggandet i Göteborg. Rapporten som Fastighetssverige tagit del av präglas av bleka prognoser för de närmaste åren och stor pessimism bland bostadsutvecklare.


De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt svagt stigande bostadspriser.

Ökande priser men osäkert framåt i Fastighetsbyråns mäklarstatistik

Ekonomi/Finansiering De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt svagt stigande bostadspriser. Under mars har bostadsrättspriserna i riket stigit med två procent och villapriserna med en procent. Trenden med prisökningar håller i sig men det är fortsatt väldigt osäkert framåt, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, varnar för att kollapsen inom bostadsbyggandet även kan förvandlas till en samhällsbyggnadskris.

Omskakad Weiss fruktar samhällsbyggnadskris: "2024 kommer bli svagare än 2023"

Bygg/Arkitektur En ny rapport från byggbolaget Veidekke visar risk för långvarig samhällsbyggnadskris som hotar det gröna industriskiftet i norr och arbetsmarknaden i Sveriges större städer. Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss beskriver i en intervju med Fastighetssverige hur bekymrad han är över att politikerna inte är förberedda på den omfattande kris som kan vänta och blir den första tunga profilen i branschen som varnar för att vändningen inte alls kommer 2024: "Det blir sannolikt ett ännu svagare år"


Debatt: "Stockholm stads villkor gör det omöjligt för bostadsrättföreningar att köpa marken"

Bolag Friköp är inte en möjlig utväg för bostadsrättsföreningar med tomträtt. Nu måste stadens borgarråd göra verklighet av förslaget om ett tak för markhyran. Det skriver företrädare för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggens intresseförening Stockholm i en debattartikel.


Hans Arén, vd för Finopti.

Finopti: Enorma avgiftshöjningar för bostadsrättsföreningar

Bostäder I maj 2022 rapporterade den finansiella konsultfirman Finopti att avgiftshöjningar på 35 till 40 procent kommer att krävas för att möta de högre räntekostnaderna i Sveriges bostadsrättsföreningar. Tio månader senare bedömer vd:n Hans Arén att höjningarna snarare behöver bli 45 procent eller mer på grund av att räntan stigit ytterligare och inte ännu nått sin topp.


Riksbyggen har svårt att sälja bostadsrätter i sitt pågående projekt vid Selma Lagerlöfs torg och nu hoppas man få till en kravändring i markanvisningen.

Svårsålt i Selma stad – stor aktör ber om kravändring

Bygg/Arkitektur Riksbyggen upplever en kraftigt vikande marknad och en stor lokal konkurrens i deras pågående projekt vid Selma Lagerlöfs torg i Göteborg. Bolaget beräknar att endast en tredjedel av bostadsrätterna inom projektet kommer att vara sålda till höstens inflyttning och nu hoppas de få igenom en kravändring i sin markanvisning. Fastighetssverige berättar mer.


Botrygg pausar tre pågående projekt.

Botryggs utmanande läge – pausar tre projekt i storstäderna

Bygg/Arkitektur På grund av det rådande marknadsläget har Botrygg tagit beslut om att pausa nyproduktion i Göteborg och Stockholm. För Fastighetssverige berättar vd:n Adam Cocozza om bakgrunden till beslutet, de utmanande faktorerna som tynger verksamheten och vad som krävs för att projektstarterna ska kunna komma igång igen under 2023.


Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning på SBC, och Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

SBC: Nu väntar höjda avgifter för landets bostadsrättsföreningar

Ekonomi/Finansiering Räntehöjningar och inflation slår hårt mot landets bostadsrättsföreningar, vars kostnader nu ökar. Särskilt drabbade blir skuldtyngda föreningar och de som tidigare tagit ut för låga avgifter. Framöver blir det viktigare att våga ta ut rätt avgift, trots eventuellt motstånd från de boende, menar bostadsrättsspecialisten SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.


Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram.

Bostadsorganisationer lanserar gemensamt tomträttsprogram

Bostäder Stockholms stad utreder för närvarande villkoren för friköp av mark upplåten med tomträtt. I ett gemensamt tomträttsprogram presenterar nu branschen sin samlade syn på hur staden behöver utveckla och modernisera dagens modell. Bland annat efterfrågas likställda friköpsvillkor, samt frysta avgäldsnivåer i väntan på utfall i pågående rättsprocesser.


Lars Göran Andersson, Charlotta Nilsén och Marcus Cyrillus diskuterarade nyproduktionsmarknaden på Stora Bostadsdagen Göteborg.

"Stockholm inte längre motorn i byggbranschen"

Bostäder Är den tröga Stockholmsmarknaden till slut på väg till Västkusten? Lars Göran Andersson, vd, HSB Göteborg och Charlotta Nilsén, regionchef på Veidekke, ger sin syn på utmaningarna som kantar nyproduktionsmarknaden i Göteborg.