Image
Robert Boije, Annika Winsth, Mattias Persson och Jens Magnusson har alla kommenterat de senaste inflationssiffrorna från SCB.

Ekonomipanel: Storbankernas profiler eniga om storleken på första sänkningen

Ekonomi/Finansiering Ny statistik från Statistiska Centralbyrån visar att inflationstakten gick ned under februari. Fastighetssverige har talat med en panel av makro- och chefsekonomer på några av de större bankerna som nu ger sin syn på vad inflationens nedgång har för effekt på räntan – och på fastighetsbranschen.


Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om det ekonomiska läget i Sverige och i världen.

Chefsekonomen: "Mer positiv idag – men tufft fram till midsommar"

Ekonomi/Finansiering När inflationen ska dämpas höjer Riksbanken styrräntan, inte en gång utan flera. Men vilka effekter gav dessa höjningar egentligen under 2023? Och vad händer framöver – kommer vi få se sänkningar redan framåt våren? Med ett ständigt närvarande klimathot och oroligheter runt om i världen är frågan när vi kan se en ljusning? Mattias Persson, chefsekonom Swedbank, ger sina svar på dessa frågor – och några till.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbanks toppekonom: "Ränteläget kan fortsätta att tynga branschen"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognos är att vi får se en mjukare Riksbank framöver där fallande inflation och en starkare krona leder till att de sänker räntan tidigare och fler gånger under 2024. Prognoschefen Andreas Wallström berättar för Fastighetssverige att det ändå fortsatt kommer att vara ett tufft läge på bostadsmarknaden och att ränteläget kan fortsätta att tynga ner fastighetsbranschen.


Fastighetsbranschen, i synnerhet bostadsmarknaden, har det tuffaste läget sedan 90-talskrisen.

Sverige i recession – bostadsbyggandet är orsaken

Ekonomi/Finansiering Efter att SCB under onsdagen presenterat sina siffror för den svenska tillväxten så stod det klart att vi nu är i en teknisk recession. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, kommenterar vad det innebär, hur det påverkar Riksbankens beslut framåt och hur det påverkas av bostadsbyggandet.


Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank

Analytikerna om räntebeskedet: “Hade helst sett en höjning"

Ekonomi/Finansiering Igår, torsdag, meddelade Riksbanken att de lämnar styrräntan oförändrad. Likaså räntebana framåt. Även om riksbankschefen lämnade det öppet för en ytterligare höjning nästa år är mångas bedömning nu att räntetoppen är nådd. Fastighetssverige vände sig till två av Sveriges mest kunniga experter för höra deras analys av beskedet och när vi kan se första räntesänkningen.


Boindex visar på svag stabilisering.

Swedbank Boindex: Bostadspriserna har sannolikt inte nått botten

Bostäder Swedbank Boindex vände uppåt under årets tredje kvartal, efter sex kvartal med sjunkande värden. Lägre bostadspriser samt lägre el- och uppvärmningskostnader tros vara förklaringen. Men fortsatt stigande bolåneräntor talar för att bostadspriserna ännu inte nått botten.


Jesper Hansson, makroekonom på Swedbank.

Analytikern: "Det kommer att bli värre innan det blir bättre"

Ekonomi/Finansiering Räntehöjningarna står som sportlovsungdomar i en liftkö och oroligheterna i vår omvärld påverkar den ekonomiska verkligheten. Men hur har de ändrade spelreglerna egentligen påverkat den svenska bostadsmarknaden? Jesper Hansson är makroanalytiker på Swedbank och han kan berätta att realekonomin bromsar in mer i Sverige än i omvärlden.
– Det kommer att bli värre innan det blir bättre, lyder vår prognos.


Den stora ränteuppgången är bakom oss, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank spår fortsatt stigande räntor – men snart vänder det

Ekonomi/Finansiering Under den senaste månaden har marknadsräntorna stigit markant, vilket har fortsatt pressa bolåneräntorna uppåt. Den största uppgången ligger bakom oss, men räkna med fortsatt mindre uppgång under hösten. Det visar Räntebladet, en analys från Swedbank.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank-profilen: "Bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognoschef Andreas Wallström kommenterar Riksbankens senaste räntehöjning och flaggar för att bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare innan det blir bättre.


Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om det ekonomiska läget i Sverige och i världen.

Chefsekonomen: "Botten är nära"

Ekonomi/Finansiering Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank deltog i Kapitalmarknadsdagarna som arrangerades av Stockholm Corporate Finance med fokus på fastighetsmarknaden. Där delade han sin syn på hur Riksbanken kommer agera framöver.


Swedbanks Boindex visar på rekordlåg köpkraft bland hushållen.

Rekordlåg köpkraft bland hushållen

Ekonomi/Finansiering Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, sjönk under andra kvartalet till en ny rekordlåg nivå, det skriver banken i ett pressmeddelande. Boindex för riket som helhet sjönk till 92 från 95.


Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om det ekonomiska läget i Sverige och i världen.

Swedbanks chefsekonom: "Riksbanken kommer att höja två gånger till"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks chefsekonom Mattias Persson tror att Riksbanken höjer räntan två gånger till i år för att sedan göra första sänkningen runt midsommar 2024. För de pressade fastighetsbolagen är det fler försäljningar som gäller framöver för att få ordning på skuldsättningen och refinansieringen. "Bolagen har gjort rätt, men det återstår fortfarande mycket att refinansiera", säger Mattias Persson.


Swedbank Robur ökar innehavet i Balder

Bolag Swedbank Robur Fonder har ökat med drygt 1,8 miljoner aktier i fastighetsbolaget Balder och sitter nu på drygt 58,8 miljoner aktier.


Pengar och fastighet

Rekordlåg köpkraft på bostadsmarknaden visar Swedbank Boindex

Bostäder Stigande bolåneräntor i kombination med högre bostadspriser har sänkt Swedbank Boindex till ny rekordlåg nivå. Störst är fallet för bostadsrätter. Många bostadsrättsföreningar väntas dessutom behöva höja månadsavgiften i år, enligt en kompletterande fördjupningsrapport från Swedbank och sparbankerna.


Balder tecknar avtal med Swedbank.

Balder hyr ut nya lokaler till Swedbank

Uthyrning Nu, efter cirka ett års ombyggnation, är Balders lokaler på Lindholmen i Göteborg klara för den nya hyresgästen. Lokalerna på cirka 4 800 kvadratmeter kommer att inrymma Swedbanks telefonbank och koncernväxeln.


Humlegården i grönska.

Humlegården lanserar ramverk för hållbarhetslänkad finansiering

Ekonomi/Finansiering Nu tar Humlegården nästa steg i gröna obligationer genom lanseringen av ett nytt ramverk där finansieringen kopplas till bolagets långsiktiga mål om klimatneutralitet. Ramverket erbjuder investerare möjligheten att bidra till Humlegårdens arbete med att reducera utsläpp och nå klimatneutralitet i hela verksamheten senast år 2045.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Ekonomen "tar gift" på att inflationen kommer börja falla

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognoschef Andreas Wallström är helt säker på att inflationen kommer börja falla, men i prognosen ligger fortsatta räntehöjningar från Riksbanken vid ytterligare ett antal tillfällen. Samtidigt vill han se fler stimulanser till kommuner och regioner.


Rekordlåg köpkraft bland hushållen visar Swedbanks boindex.

Svenskt boindex på rekordlåg nivå

Ekonomi/Finansiering Trots lägre bostadspriser pressas hushållen av stigande boendeutgifter, och Swedbanks Boindex visar nu den lägsta noteringen sedan mätningen började 2005. En fördjupningsrapport visar dessutom att startlånet, om det hade införts, hade kunnat få stora ekonomiska konsekvenser för låntagarna.


Riksbanken höjer styrräntan i februari med 50 räntepunkter spår både SEB och Swedbank

Iskylan på bostadsmarknaden – SEB och Swedbank publicerar konjunkturprognos

Ekonomi/Finansiering Bostadspriserna väntas fortsätta att falla, och nedgången totalt bedöms fortsatt bli cirka 20 procent. Det är sammanfattningen som nyhetsbyrån Direkt ger om SEB och Swedbank konjunkturprognoser under tisdagen.


Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank.

Finansmarknaden och centralbankerna är inte överens om läget i ekonomin

Ekonomi/Finansiering Osäkerheten är hög – men det finns tecken i tiden som kan tala för ett bättre läge 2024. Det berättade Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, när han talade på Fastighetssveriges event Lokalmarknadsdagen i Göteborg. Inte minst intressant är vädret, löneförhandlingen och Kina för ekonomin.