Image
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank-profilen: "Bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognoschef Andreas Wallström kommenterar Riksbankens senaste räntehöjning och flaggar för att bygg- och fastighetsbolag bör räkna med att läget förvärras ytterligare innan det blir bättre.


Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om det ekonomiska läget i Sverige och i världen.

Chefsekonomen: "Botten är nära"

Ekonomi/Finansiering Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank deltog i Kapitalmarknadsdagarna som arrangerades av Stockholm Corporate Finance med fokus på fastighetsmarknaden. Där delade han sin syn på hur Riksbanken kommer agera framöver.


Swedbanks Boindex visar på rekordlåg köpkraft bland hushållen.

Rekordlåg köpkraft bland hushållen

Ekonomi/Finansiering Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, sjönk under andra kvartalet till en ny rekordlåg nivå, det skriver banken i ett pressmeddelande. Boindex för riket som helhet sjönk till 92 från 95.


Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om det ekonomiska läget i Sverige och i världen.

Swedbanks chefsekonom: "Riksbanken kommer att höja två gånger till"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks chefsekonom Mattias Persson tror att Riksbanken höjer räntan två gånger till i år för att sedan göra första sänkningen runt midsommar 2024. För de pressade fastighetsbolagen är det fler försäljningar som gäller framöver för att få ordning på skuldsättningen och refinansieringen. "Bolagen har gjort rätt, men det återstår fortfarande mycket att refinansiera", säger Mattias Persson.


Swedbank Robur ökar innehavet i Balder

Bolag Swedbank Robur Fonder har ökat med drygt 1,8 miljoner aktier i fastighetsbolaget Balder och sitter nu på drygt 58,8 miljoner aktier.


Pengar och fastighet

Rekordlåg köpkraft på bostadsmarknaden visar Swedbank Boindex

Bostäder Stigande bolåneräntor i kombination med högre bostadspriser har sänkt Swedbank Boindex till ny rekordlåg nivå. Störst är fallet för bostadsrätter. Många bostadsrättsföreningar väntas dessutom behöva höja månadsavgiften i år, enligt en kompletterande fördjupningsrapport från Swedbank och sparbankerna.


Balder tecknar avtal med Swedbank.

Balder hyr ut nya lokaler till Swedbank

Uthyrning Nu, efter cirka ett års ombyggnation, är Balders lokaler på Lindholmen i Göteborg klara för den nya hyresgästen. Lokalerna på cirka 4 800 kvadratmeter kommer att inrymma Swedbanks telefonbank och koncernväxeln.


Humlegården i grönska.

Humlegården lanserar ramverk för hållbarhetslänkad finansiering

Ekonomi/Finansiering Nu tar Humlegården nästa steg i gröna obligationer genom lanseringen av ett nytt ramverk där finansieringen kopplas till bolagets långsiktiga mål om klimatneutralitet. Ramverket erbjuder investerare möjligheten att bidra till Humlegårdens arbete med att reducera utsläpp och nå klimatneutralitet i hela verksamheten senast år 2045.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Ekonomen "tar gift" på att inflationen kommer börja falla

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognoschef Andreas Wallström är helt säker på att inflationen kommer börja falla, men i prognosen ligger fortsatta räntehöjningar från Riksbanken vid ytterligare ett antal tillfällen. Samtidigt vill han se fler stimulanser till kommuner och regioner.


Rekordlåg köpkraft bland hushållen visar Swedbanks boindex.

Svenskt boindex på rekordlåg nivå

Ekonomi/Finansiering Trots lägre bostadspriser pressas hushållen av stigande boendeutgifter, och Swedbanks Boindex visar nu den lägsta noteringen sedan mätningen började 2005. En fördjupningsrapport visar dessutom att startlånet, om det hade införts, hade kunnat få stora ekonomiska konsekvenser för låntagarna.


Riksbanken höjer styrräntan i februari med 50 räntepunkter spår både SEB och Swedbank

Iskylan på bostadsmarknaden – SEB och Swedbank publicerar konjunkturprognos

Ekonomi/Finansiering Bostadspriserna väntas fortsätta att falla, och nedgången totalt bedöms fortsatt bli cirka 20 procent. Det är sammanfattningen som nyhetsbyrån Direkt ger om SEB och Swedbank konjunkturprognoser under tisdagen.


Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank.

Finansmarknaden och centralbankerna är inte överens om läget i ekonomin

Ekonomi/Finansiering Osäkerheten är hög – men det finns tecken i tiden som kan tala för ett bättre läge 2024. Det berättade Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, när han talade på Fastighetssveriges event Lokalmarknadsdagen i Göteborg. Inte minst intressant är vädret, löneförhandlingen och Kina för ekonomin.


Ilija Batljan, vd för SBB

SBB överväger att dela ut bostadsbolag till aktieägarna

Bolag Styrelsen i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har beslutat att utvärdera förutsättningarna för att bilda ett nytt fristående bolag med fokus på bostadsfastigheter som sedan ska delas ut till aktieägarna i SBB, enligt Lex Asea. Genom transaktionen renodlas SBB:s verksamhet med ett än tydligare fokus på samhällsfastigheter. Styrelsen bedömer att en fokusering och specialisering kommer att möjliggöra ökat aktieägarvärde.


Swedbanks huvudkontor.

Swedbank: Så kan hyreshöjningarna påverka inflationen

Ekonomi/Finansiering I fredags förra veckan var sista dagen för hyresvärdarna att skicka in framställan om hyresjusteringar inför 2023 års hyresförhandlingar. Fastighetsägarna Stockholm gick under september ut med en uppmaning om att fastighetsägare skulle efterfråga en hyreshöjning på 9,5 procent. Fastighetssverige har kollat närmare på hur det skulle påverka inflationen om Fastighetsägarna fick sin vilja igenom.


Bostadsköpkraften fortsätter sjunka

Bostäder Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, sjunker andra kvartalet. Boindex för riket som helhet sjönk till 102 från 106, vilket var fjärde kvartalet i rad med nedgång


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank-profilen: "Inflationstoppen ligger framför oss"

Ekonomi/Finansiering Swedbanks prognoschef Andreas Wallström målar upp en rätt dyster bild för ekonomin under hösten och vintern där inflationen ser ut att toppa på 9,7 procent i november. Under Fastighetssveriges event Lokalmarknadsdagen berättade han mer om det ekonomiska läget, hushållens deppighet och den "perfekta stormen" som byggsektorn möter.


Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om det ekonomiska läget i Sverige och i världen.

Dyster ekonomisk utblick – men "hyfsad optimism för Sverige"

Ekonomi/Finansiering Skenande energipriser, pandemi, inflation, höjda räntor och en långsiktig risk för en fruktad stagflation – det ekonomiska läget i världen är allt annat än bra. Swedbanks chefsekonom Mattias Persson är mer pessimistisk idag än han var för en månad sedan, och under Fastighetssveriges senaste event berättade han varför. Han förklarade också varför han är hyfsat optimistisk när det gäller Sveriges ekonomi – trots kraftig motvind.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbanks expert: "Tror Riksbanken höjer räntan redan nästa vecka"

Ekonomi/Finansiering Inflationen kommer att fortsätta stiga ett litet tag till innan toppen är nådd och prognoserna indikerar lägre tillväxt framöver jämfört med hur förväntan såg ut innan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari. Någon stagflation ligger dock inte i horisonten, detta enligt Swedbanks prognoschef Andreas Wallström som här berättar mer om det makroekonomiska läget i Sverige och världen.


Andreas Wallström

Experten: "Lågräntevärlden är här för att stanna"

Ekonomi/Finansiering Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, vill dämpa oron för en ökande inflation och tror att ränteeffekten för fastighetsbolagen kommer att vara liten de kommande åren. Däremot flaggar han för att det kan bli ett turbulent år på börsen, något fastighetssektorn redan märkt av. Under Fastighetssveriges event Lokalmarknadsdagen berättade han mer om det ekonomiska läget och framtidsutsikterna.


Fastighetsmarknadsdagen Östergötland
Maria Wallin Fredholm, Maryrose David, Malin Thunborg och Kent Persson medverkar alla på Branschens mötesplats i Östergötland den 26 januari.

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland: Analyserna som ger dig försprång 2022

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland Den 26 januari är det dags för 2022 års första branschmöte – Fastighetsmarknadsdagen Östergötland i Värmekyrkan i Norrköping. Det är här du skaffar dig försprång in i 2022 samtidigt som du träffar branschkollegorna.