Image
Lena Sylvén, värderingschef på Savills, och Maryrose David, analyschef på Savills.

Savills analyschef: "Vi ser bara början på en positiv förändring"

Transaktioner Transaktionsrådgivaren Savills märker av en annorlunda transaktionsmarknad idag jämfört med för ett halvår sedan och bolagets analyschef Maryrose David tror att vändningen på marknaden är nära – om den inte redan är här. För Fastighetssverige berättar hon och Savills-kollegan Lena Sylvén mer om vad som stuckit ut hittills på marknaden, hur förutsättningarna ser ut framöver och vad effekterna blir när väl räntan börjar sänkas.


Lisen Heijbel, Nordisk investeringschef på Savills IM ser Mipim som en unik temperaturmätare på hur marknaden mår.

"Unikt tillfälle att ta tempen på marknaden"

Mipim Lisen Heijbel är nordisk investeringschef på Savills IM. Under årets upplaga av fastighetsfesten på Rivieran ser hon att det är extra värdefullt att träffa aktörer från de övriga nordiska länderna och att få möjlighet att ta tempen på marknadsläget.


Sofia Tholerus.

Savills stärker sitt värderingsteam

Bolag Savills Sverige har anställt Sofia Tholerus som senior värderare. Sofia Tholerus tillträder sin nya tjänst direkt och med det markeras starten för Savills värderingsverksamhet i Malmö.


E4 Park Rosersberg.

Solpanelsgrossist expanderar till E4 Park Rosersberg

Uthyrning Verdion och Tritax Eurobox har säkrat solcellsplattformen Aprilice som hyresgäst i en del av E4 Park Rosersberg – bolagens nya logistiknav strax norr om Stockholm.


Logistikfastighet i Borås.

Niam gör strategiskt förvärv – 93 000 kvadratmeter

Transaktioner Niam etablerar nordisk logistikportfölj med strategiskt förvärv i Borås, Ljungby och Halmstad. Säljare är Savills IM.


Uppsala från ovan.

Tranviks Udde tecknar 20-årigt hyresavtal med Thermo Fisher i Uppsala

Uthyrning Tranviks Udde Fastigheter meddelar att de har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Thermo Fisher, ett ledande företag inom vetenskap och laboratorieutrustning, för uppförandet av en toppmodern lager- och produktionsfastighet på 9 000 kvadratmeter i Östra Fyrislund, Uppsala.


Till vänster syns Dan Sandstedt, Head of Capital Markets på Newsec, i mitten Carolina Herling, Head of Investment på Savills och till höger Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Sverige på JLL.

Rådgivartrion om nya transaktionsmarknaden: "Utmanande att stänga pågående affärer"

Bolag Idag avslutar Fastighetssverige kartläggningen där några av branschens största transaktionsrådgivare ger sin bild av hur de upplevt den historiskt svaga transaktionsmarknaden hittills under året. De berättar om de nya utmaningarna, möjligheterna och trenderna på marknaden. Idag har turen kommit till en trio rådgivare bestående av Newsec, JLL och Savills.


Savills nyanställer.

Savills utökar sitt värderingsteam – anställer fem

Bolag Savills har efter sommaren utökat sitt värderingsteam med fem nya värderare.


Maryrose David, analyschef på Savills.

"Utländska aktörer väntar på mer prisjusteringar"

Bolag Savills analyschef Maryrose David ser att de utländska investerarna i stor utsträckning fortfarande väntar på att det ska ske en ytterligare prisjustering på den svenska transaktionsmarknaden innan de ger sig in på allvar. Dessutom berättar hon om varför Sverige och Tyskland är de europeiska länder som drabbats mest av dramatiska tapp i transaktionsvolymer hittills i år.


Savills IM utser ny chef för investeringar för Storbritannien och Europa

Bolag Kevin Aitchison ersätter Kiran Patel, biträdande vd och global CIO, som går i pension 2024 och antar en rådgivande roll.


Handskak, man och kvinna

K2A om miljardaffären: "Ibland måste man ompröva sin strategi"

Ekonomi/Finansiering Efter miljardaffären mellan K2A och Savills IM har Fastighetssverige pratat med Christian Lindberg, vice vd på K2A, om varför det här var det bästa alternativet just nu för bolaget och om framtiden bär fler försäljningar i sitt sköte.


Savills IM har förvärvat en portfölj med 575 lägenheter fördelade på sex nybyggda, fullt uthyrda bostadsfastigheter i tre växande regionstäder. Priset är nästan 1,1 miljarder kronor och säljare är K2A.

Därför slog Savills IM på stora förvärvstrumman

Transaktioner Miljardaffären med K2A är det största köpet på svensk mark som Savills IM gjort på nästan ett decennium. För Fastighetssverige berättar Peter Broström, ansvarig för den nordiska verksamheten inom Savills IM, om bakgrunden till jätteaffären, den nya strategin och vilken typ av affärer de fortsätter leta efter.


K2A säljer sex fastigheter till Savills IM för över en miljard kronor.

K2A miljardsäljer till Savills IM

Bolag K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB har genomfört en försäljning av sex fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 1 095 Mkr. Köpare är Savills Investment Management och fastigheterna är avsedda att ingå i en europeisk bostadsfond som företaget förvaltar. Försäljningen innebär att K2A överlåter fyra fastigheter med frånträde den 31 maj 2023 samt två fastigheter under utveckling med planerat tillträde i december 2023. Sammantaget innebär försäljningen att K2A:s likviditet förstärks med 400 Mkr.


Savills föreslår att CBD-gränserna i Göteborg ändras. Lisa Örn, Leasing Manager, Savills Göteborg, kommenterar förslaget för Fastighetssverige.

Savills: Så behöver CBD-gränsen i Göteborg ritas om

Bygg/Arkitektur Den rekordstora volymen nyproducerade kontorsytor i Göteborg innebär att CBD-gränserna behöver skrivas om och Savills föreslår därmed en ny gränskarta för CBD, det berättar rådgivaren för Fastighetssverige. Se de nya gränserna som föreslås och läs om varför Savills anser att ändringen behöver ske.


Savills analyschef Maryrose David redogör för nya fynd när det gäller Göteborgs kontorsmarknad och jämför hur den skiljer sig mot till exempel Stockholms.

Nya fynden – så sticker Göteborgs kontorsmarknad ut

Uthyrning I Savills senaste vakansmätning lyfts flera nya intressanta fynd fram om kontorsmarknaden i Göteborg. Fastighetssverige gör en djupdykning tillsammans med analyschefen Maryrose David och Savills kontorsexpert Lisa Örn.
* Stora skillnaden mot Stockholm
* Här ökar vakansnivåerna
* Ovanliga rabatter vid nya avtal


Malin Silversvala och Thomas Malmberg.

Ny duo ska leda Savills fastighetsförvaltning

Karriär Från och med juni 2023 kommer Thomas Malmberg att bli ny Head of Property Management för Savills Sweden och Malin Silversvala kommer att leda affärsutveckling i en ny roll i förvaltningsteamet, meddelar den internationella fastighetsrådgivaren.


Techbolag till Ambassadörs omgjorda lokal på Kungsgatan i Stockholm CBD.

Techbolag till Ambassadörs omgjorda lokal på Kungsgatan

Uthyrning Savills har varit rådgivare åt Folksam i uthyrningen av 877 kvadratmeter kontorsyta på Kungsgatan 18 i Stockholm till techbolaget Sitoo.


Sofiahusen på Södermalm

Ny hyresgäst i Slussgården

Uthyrning Savills är rådgivare åt Slussgården vid uthyrningen av projektet Sofiahusen på Södermalm och nu står det klart att Avaus förhyr del av plan 6 och hela plan 7 om totalt cirka 600 kvadratmeter.


Maryrose David, Savills analyschef

Savills listar frågorna branschen ska hålla koll på 2023

Lista Fastighetsbranschen likt övriga delar av världen står inför en omställning på grund av all osäkerhet som präglat innevarande decenniet. Pandemi, krig och hög inflation har haft en enorm inverkan på branschen och förväntas få ringar på vattnet de kommande åren. Vad innebär detta för fastighetsbranschen på kort sikt? Fastighetssverige tog hjälp av Savills analyschef Maryrose David för att lista vad som kan vara värt att hålla utkik efter under 2023.


Mitsubishi Electrics nordiska centrallager i Ånsta

Barings hyr ut drygt 23 00 kvadratmeter i Örebro

Uthyrning Barings, en av världens största investeringsförvaltare inom fastighetssektorn, har överenskommit med Mitsubishi Electric Europe om en uthyrning om 23 000 kvadratmeter logistikyta i Örebro.