Image
Platsen som elbilsmärket Polestar kommer etablera sitt huvudkontor i Frihamnen.

"Enormt intresse för etableringar i Göteborg"

Ekonomi/Finansiering Göteborgs tillväxt liknar mest av allt den man sett i Kina. Det berättar Henrik Einarsson, etableringschef på Business region Göteborg, när han gästar Fastighetssverige Lokalmarknadsdagen Göteborg. Trots det så visar sig nu pessimismen om utvecklingen framåt i flera sektorer.


Tillställningen avslutades i den fantastiskt ljumma gotländska sommarkvällen på Kasais takterrass.

Almedalsmiddag i hållbarhetens tecken

Event Fastighetssverige bjöd, tillsammans med Corporate Fiber, under tisdagskvällen på middag för en skara experter inom hållbarhet. Flertalet ansvariga på fastighetsbolag och aktörer inom bland annat återbruk träffades och umgicks på Kasai i centrala Visby.


Henrik Fritzon, Socialdemokraterna Region Skåne.

(S) i Region Skåne vill köpa merparten av SBB-fastigheterna

Transaktioner Primärvården, Folktandvården, psykiatri och hjälpmedel samt Simrishamn sjukhus är några av de verksamheter som Region Skåne har i SBB:s fastigheter. Nu kommer förslag från Socialdemokraterna i Region Skåne om att köpa loss fastigheterna. Henrik Fritzon (S) menar att krisen i SBB sätter fokus på en svaghet i den skånska sjukvården.


Olle Zetterberg är operativt ansvarig för Stadsutvecklarna Värtahamnen.

Värtahamnen: "Vi fick frågan om Eurovision"

Bygg/Arkitektur Att arrangera Eurovision i Stockholm har stött på vissa utmaningar. Globen kommer renoveras, och både Tele2 och Friends Arena har inplanerade matcher som i så fall skulle behöva flyttas på. En tillfällig arena i Frihamnen kan vara ett av alternativen på bordet. "För Värtahamnens del hade det varit jätteroligt" säger Olle Zetterberg, operativt ansvarig för Stadsutvecklarna Värtahamnen.


Link40 är Balders och Next Step Groups satsning på logistikhubb i Härryda.

Balders logistikhubb går på samråd

Bygg/Arkitektur För ett år sedan släpptes nyheten om Link40, en ny, logistikhubb som fastighetsbolaget Balder och stadsutvecklaren Next Step Group etablerar i Mölnlycke. Intresset har sedan dess varit stort och nu går detaljplanen ut på samråd.


Jürgen Daunis, vd för Understand.ai, välkomnar Andreas Martin som teknisk chef och platschef för anläggningen i Göteborg.

Tyskt AI-bolag öppnar kontor i Göteborg

Uthyrning Tyska Understand.ai väljer att göra sin första utländska direktinvestering på Lindholmen, mitt i Göteborgs fordonskluster. Samtidigt har man rekryterat en tidigare Ericsson-anställd till nyckelrollen som teknisk chef och platschef i Göteborg.


Platsen som elbilsmärket Polestar kommer etablera sitt huvudkontor i Frihamnen.

Polestar väljer centrala Göteborg för sitt framtida huvudkontor

Göteborg Det designledda elbilsföretaget Polestar planerar att etablera ett nytt globalt huvudkontor i Frihamnen och därmed samla sina anställda i centrala Göteborg. Byggnaden ska upplevas som en ny port till Hisingen, och etableringen blir en accelerator för utvecklingen av stadskärnan över älven. Inflyttning beräknas ske 2028.


Ola Serneke.

Ola Serneke tilldelas Nyckeln till Göteborg

Göteborg Sernekes grundare Ola Serneke tilldelas Nyckeln till Göteborg av Business Region Göteborg.


Ersboda handelsplats.

Regio hyr ut till Byggmax i Umeå

Uthyrning Fastighets AB Regio har tecknat ett 7-årigt hyresavtal med Byggmax avseende en butikslokal inom Ersboda handelsområde i Umeå. Lokalen omfattar 1 133 kvadratmeter för konceptet Byggmax Studio.


Fastigheterna Diana 3 och 6 respektive Trollet 9 ligger vid Drottningtorget i centrala Trollhättan.

Götenehus gör centralt förvärv för 161 miljoner

Transaktioner Götenehus fortsätter sin satsning på fastighetsutveckling och har idag tecknat avtal om förvärv av två kommersiella fastigheter i Trollhättan. Fastigheterna har ett överenskommet fastighetsvärde som uppgår till 161,4 miljoner kronor före avdrag för latent skatt. Säljare av fastigheterna är Regio och köpare är Götenehus genom det helägda dotterbolaget Forshem.


Eric Bergström på Regio.

Regio tecknar femårigt avtal med Uppsala Stadsmission

Uthyrning Regio har en ambition att bidra till levande, trygga och inkluderande städer genom samverkan med kommuner och aktörer som skapar förutsättningar för socialt hållbara stadsmiljöer. Nu har ett femårigt avtal tecknats med Uppsala Stadsmission, som hyr lokal inom Regios bestånd i Boländerna. Regio blir huvudpartner till Uppsala Stadsmission under fem år och bidraget ska nyttjas till hyra och utveckling av verksamheten.


Regio har utvecklat ett nytt huvudkontor åt Currentum i Sisjön utanför Göteborg.

Regio utvecklar nya lokaler åt Currentum

Uthyrning Fastighets AB Regio har utvecklat ett nytt huvudkontor åt Currentum Partner Väst AB i Sisjön utanför Göteborg. De nya lokalerna omfattar ett helt hus om ca 2 700 kvm kontor och lager, vilka förhyrs på ett 10-årigt avtal.


Mälardalens Campus Eskilstuna.

Regio hyr ut till Mälardalens universitet i Eskilstuna

Uthyrning Fastighets AB Regio har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Mälardalens universitet för en ny tentamenslokal i centrala Eskilstuna. Lokalen omfattar ca 1 000 kvadratmeter, vilket kommer att motsvara ca 200 tentamensplatser.


Hydroponiska odlingar kräver ett tak, fyra väggar och tillgång till el.

Tillgången till lokaler största bromsklossen för stadsodling

Bygg/Arkitektur I dag importerar Sverige mer än hälften av de grönsaker som äts i landet och 80 procent av all odlingsbar mark är redan uppodlad. Därför behövs nya sätt att producera mat. Med vertikal odling kan man odla inomhus i städerna, till exempel i lokaler som inte används, i våningsplan i ett hyllsystem med led-belysning.


Helen Teame Bairu.

Butiksdöden del två – Helen Teame Bairu: "Butiken blir showroom och plats för rådgivning"

Bygg/Arkitektur I gårdagens nyhetsbrev pratade vi med Christina Heikel på Västsvenska Handelskammaren, som fick ge sin syn på den presumtiva butiksdöd som drabbat de centrala delarna av Göteborg. Idag går ordet till Helen Teame Bairu, etableringsrådgivare för retail på Business Region Göteborg. Hon ser butiksdöden som verklig samt att den drabbat Göteborg – men kontrar också med att många nya butiker tillkommit. För Fastighetssverige berättar hon bland annat vad hon tror att detta beror på.


Centralpalatset i Gävle.

Norrlandskartläggning: Gävles tio största fastighetsägare

Lista Norrland står i fokus när Fastighetssverige letat fram de största fastighetsägarna i landets nordliga kommuner. Efter att ha vandrat från Luleå i Norrbotten så har turen tagit Fastighetssverige till den näst största kommunen i Norrland, Gävle, med sina 103 493 invånare.


Eric Bergström.

Regio hyr ut 1 700 kvadratmeter åt Green City Farming

Bolag Fastighets AB Regio har tillsammans med sin lokala förvaltningspartner Grandab tecknat avtal med Green City Farming AB avseende en lokal om cirka 1 700 kvadratmeter för odling av bland annat sallad och microgreens. Lokalen kommer att inrymma ett högteknologiskt vertikalt odlingssystem, vilket beräknas nyttja 95 procent mindre vatten och vara 400 gånger mer effektivt än vanlig odlingsmark.


Pål Jungs Hage.

Regio tecknar tioåriga avtal för drygt 13 000 kvadratmeter i Nyköping

Uthyrning Fastighets AB Regio har tecknat hyresavtal för City Gross och Mio med ytterligare tio år vardera för butikslokaler i Pål Jungs Hage i Nyköping. I samband med avtalsförlängningen expanderar Mio sin lokalyta med en utbyggnad om cirka 1 000 kvadratmeter.


Översikt med gestaltningen av NCC:s byggnad som bland annat kommer inrymma Västlänkens östra stationsuppgång i Region City i Göteborg.

Bygglov klart inom Jernhusens centrala storsatsning

Bygg/Arkitektur NCC och Jernhusen fick igår ett viktigt besked när det gäller satsningen på ett nytt kontor med restauranger, caféer, butiker och en stationsentré för Västlänken Centralen. Fastighetssverige berättar mer.


Nivika tecknar ett hyresavtal på sju plus tre år i fastigheten Kärleken i centrala Värnamo. Hyresgäst är Region Jönköping och Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen (BUP).

Nivika tecknar nytt hyresavtal med Region Jönköpings län

Uthyrning Nivika har tecknat ett hyresavtal i Värnamo centrum med Region Jönköpings län avseende Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen (BUP).