Image
Daniel Gorosch.

Så ska Daniel Gorosch bygga upp Catella till nummer ett

Bolag I början av året meddelade Daniel Gorosch att han lämnade uppdraget som CCO på Colliers, en roll han tog efter förvärvet av Pangea. Nu har han tagit steget in på en av Catellas vd-stolar och ser stora möjligheter att återuppbygga bolagets marknadsandel i marknadsläget som råder.


Det blir vd-byte på Catella när Jacob Bruzelius lämnar över posten till Daniel Gorosch

Daniel Gorosch blir ny vd på Catella

Karriär Catella utser Daniel Gorosch som ny vd för Corporate Finance Sverige. Nuvarande vd Jacob Bruzelius, kommer därmed att helhjärtat fokusera på bolagets framgångsrika erbjudande inom Debt Capital Markets.


Colliers analyschef Mikael Söderlundh om det starka uppsvinget för fastighetsaktier den senaste tiden.

Söderlundh: Därför går fastighetsaktier så starkt just nu

Bolag Efter en längre sur period går fastighetsaktier just nu väldigt starkt på börsen och sektorn har haft ett uppsving på över 20 procent. Fastighetssverige tar hjälp av Colliers analyschef Mikael Söderlundh för att ta ett grepp om vad som driver den positiva trenden just nu, vad uppsvinget betyder för synen på fastighetssektorn och hur bolagen kommer att agera under 2024 efter Riksbankens och Finansinspektionens uppmaningar om bland annat fler försäljningar.


Colliers senaste analys om det svenska bostadssegmentet visar på kortsiktig turbulens som kan leda till långsiktiga möjligheter.

Colliers bostadsanalys: Kortsiktig turbulens skapar långsiktiga möjligheter

Bolag Den svenska bostadsmarknaden brottas med flera tunga utmaningar där bland annat byggtakten rasat ihop och nyproduktionen är den lägsta bland samtliga nordiska länder. Till detta kan läggas att transaktionsmarknaden för bostäder är den svagaste på över ett decennium. På kort sikt ser det riktigt tufft ut men Colliers kan i en nyligen släppt analys ändå konstatera att det finns en del positiva faktorer som talar för bostadsmarknadens återhämtning på längre sikt.


Åregården.

Gillesvik Fastigheter köper Åregården av Fastator-bolag

Transaktioner Fastators dotterbolag Svenska Kulturskatter säljer anrika fjällhotellet Åregården till Gillesvik Fastigheter för 76,5 miljoner kronor. Colliers har varit köprådgivare i affären.


Viss återhämtning i september – affärer för nästan fem miljarder

Transaktioner Efter rekordlåg aktivitet i augusti med endast sju affärer blev det ett någorlunda uppsving på den svenska transaktionsmarknaden i september med 15 affärer till en total volym på nästan fem miljarder kronor, detta enligt Colliers senaste månadsrapport. Fastighetssverige berättar mer om den senaste transaktionsmånaden i Norden.


Peab anlitar Colliers för uthyrning av 12 000 kvadratmeter kontor.

Peab anlitar Colliers för uthyrning av 12 000 kvadratmeter kontor

Uthyrning Colliers får uthyrningsuppdrag av Peab för kontorsprojektet Gamlestads Smedja i Göteborg. Colliers uppdrag innefattar en helhetslösning från konceptutveckling till projektuthyrning.


Christina Kämpe i foajén på Nils Ericsongatan 17.

Christina Kämpe efter utnämningen till partner i Colliers: "Vill göra Göteborgskontoret större"

Bolag Som en del av bolagets personalstrategi "partnership pipeline" utnämnde Colliers nyligen fem medarbetare till partners. En av dem var Göteborgskontorets regionchef Christina Kämpe, som för Fastighetssverige berättar om mål och tankar med sin nya position.


Från vänster: Christina Kämpe, Julia Bergqvist, Frida Tosterud Grov, Marie Meyer och Lovisa Andersson.

Colliers Nordics utnämner fem medarbetare till partners

Bolag Colliers utnämner fem av sina norska och svenska medarbetare till partners från och med den 28 september 2023.


Bård Bjølgerud, Colliers nordiska vd, när han besökte Mipim tidigare i år.

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.


Mikael Söderlundh, analyschef på Colliers, synar fastighetsmarknaden och ser både positiva och negativa signaler.

Colliers analyschef: "Tror det kommer större nedskrivningar av värdena"

Bolag På kort sikt ser Colliers analyschef Mikael Söderlundh fortfarande stora utmaningar för fastighetssektorn i Sverige, och även i Norden som helhet. Han tror att det finns en stor eftersläpning när det gäller nedskrivningarna av fastighetsvärdena och att det finns mycket mer att vänta där, samtidigt som det finns långsiktiga signaler som är starka.


Till vänster syns David Almqvist, co-head of transactions på Croisette, och till höger Colliers Sverige-vd Joakim Arvius.

Rådgivarnas nya transaktionsverklighet: "Större andel affärer än normalt fallerar"

Bolag Idag fortsätter Fastighetssverige kartläggningen där några av branschens största transaktionsrådgivare ger sin bild av hur de upplevt den historiskt svaga transaktionsmarknaden hittills under året. De berättar om de nya utmaningarna, möjligheterna och trenderna på marknaden. Nu har turen kommit till Colliers och Croisette.


Christina Kämpe, Regional Manager på Colliers i Göteborg.

“Nästan inga nya områden i pipeline"

Bygg/Arkitektur Det är ont om lager- och logistikbyggnadsmark i Göteborg och detaljplanerna sackar efter. Lösningen kan vara att riva äldre byggnader av samma typ med redan existerande detaljplan. Christina Kämpe, Regional Manager på Colliers i Göteborg, spår en gyllene framtid för Brownfield-konverteringen.


I augusti genomfördes endast sju transaktioner på den svenska marknaden enligt Colliers statistik.

Svala augusti – endast sju affärer på svenska marknaden

Transaktioner I Colliers senaste månadssiffror framgår det hur stiltje transaktionsmarknaden alltjämt är i slutet av sommaren – augusti var den överlägset svagaste månaden hittills i år och endast sju transaktioner gjordes på den svenska marknaden, där den största affären var SBB:s försäljning i Nykvarn.


K-Fastigheter sonderar terrängen för möjlig försäljning av fyra fastigheter i Köpenhamnsområdet.

K-Fastigheter överväger försäljningar i Köpenhamn – anlitar Colliers

Transaktioner K-Fastigheter har anlitat Colliers för att bistå med avyttring av fyra fastigheter med totalt 311 lägenheter i Köpenhamnsområdet.


Transaktionsmarknaden för logistik har precis som marknadens övriga segment haft ett tufft 2023 hittills, men en trend som Colliers noterat är att det byggs mer logistik på spekulation.

Svenska logistiktrenden som tagit sig över sundet

Bolag Logistik har varit det tredje största segmentet i Europa och Norden de senaste tre åren, men transaktionsvolymen för logistik i Norden har rasat hittills under 2023, en minskning med 75 procent jämfört med 2022 enligt de senaste siffrorna från Colliers. Rådgivaren ser dock att en svensk logistiktrend har börjat få fäste även i Danmark.


Vasahuset.

Folksam Fastigheter anlitar Colliers för uthyrning i Vasahuset

Uthyrning Colliers får i uppdrag av Folksam Fastigheter att hyra ut 2 200 kvadratmeter kontor i Vasahuset på Vasagatan 11 i Stockholm. Kontors- och hotellfastigheterna Kortbyrån 19 och Kortbyrån 20 förvärvades i november 2022 av Folksamgruppen, genom KPA Pension. Uthyrningsuppdraget startar omgående.


handskak

Patrizia köper stort för att skapa nordisk logistikplattform

Transaktioner Patrizia lanserar 300 miljoner euro nordisk industriplattform med förvärv av svensk urban logistikportfölj. Patrizia har förvärvat en stadslogistikportfölj med tio fastigheter i Sverige av Alta.


Joakim Arvius, vd Colliers Sverige.

Colliers flyttar fram positionerna – riggar för konjunktur-svängen

Bolag Colliers håller på att öka sin närvaro alltmer i Norden och Sverige. Ett steg i att kunna flytta fram positionerna är de rekryteringar som bolaget nu gjort inför hösten, för att stärka upp inom uthyrning och hyresgästservice.


Peter Winther, Executive Director och partner på Colliers Danmark.

"Ingen förväntade sig en sådan låg volym"

Bolag Peter Winther, Executive Director och partner på Colliers Danmark, ger sin syn på transaktionsåret hittills på andra sidan sundet och berättar för Fastighetssverige om sin prognos för resten av 2023.