Image
2022 dömde tingsrätten elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector. Två Baldertoppar dömdes till fängelse men överklagade de domarna till hovrätten. Med början idag tas fallet upp på nytt, den här gången i hovrätten.

Nu tas Collector-härvan upp i hovrätten: "Osannolikt med annan bedömning"

Juridik Idag inleds hovrättsförhandlingen i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. De två huvudmisstänkta tidigare Balder-topparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl dömdes till de strängaste straffen för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Åklagaren Pontus Hamilton berättar om vad som kommer ske i hovrätten de närmaste två veckorna och varför åklagarsidans bevisläge är ännu starkare nu jämfört med i tingsrätten.


2022 dömde tingsrätten elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector. Två Baldertoppar dömdes till fängelse men överklagade de domarna till hovrätten. I vår ska fallet tas upp på nytt.

Då tas Collector-målet upp i hovrätten: "Stärkt bevisläge"

Juridik I slutet av maj 2022 dömdes elva personer för insiderhandel i nischbanken Collector som skedde under januari 2020. De två huvudmisstänkta tidigare Balder-topparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl dömdes för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år, domar som de överklagade till hovrätten. Nu kan Fastighetssverige berätta att förhandlingen i hovrätten kommer att äga rum senare i vår, åklagare Pontus Hamilton berättar mer.


Erik Selin, vd för Balder.

Selin fyller på i nischbanken

Bolag Balders vd köper aktier för 2,1 miljoner kronor i Collector Bank där han är storägare.


Collector flyttar in hos Humlegården på Linnégatan i Stockholm.

Collector Bank hyr hos Humlegården på Linnégatan i Stockholm

Uthyrning Collector Bank sökte nya lokaler för bolagets Stockholmskontor. Valet föll på Humlegården Fastigheter och ett kontor om 825 kvm på Linnégatan 2 med inflyttning i november 2022.


Tingsrätten har dömt elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector. Två Baldertoppar döms till fängelse.

Åklagarens trumfkort – kan använda starkare bevisning i hovrätten

Juridik Pontus Hamilton, åklagaren i insidermålet, ser domarna mot de elva misstänkta i Collectorhärvan som en "full framgång". För Fastighetssverige berättar han att det var väntat med ett överklagande från de två huvudmisstänkta Baldertopparna som döms till fängelse, samtidigt som han flaggar för att ännu starkare bevisning väntar i hovrätten tack vare ny lagstiftning som trädde i kraft igår.


Baldertopparna döms till fängelse – finanschefen lämnar bolaget

Juridik Balders finanschef Marcus Hansson och bolagets tidigare ekonomichef Magnus Björndahl döms för grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Övriga nio personer som stod åtalade döms för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Där har påföljden bestämts till villkorlig dom med böter. Insiderbrottsligheten har skett under åren 2018 – 2020 i den börsnoterade nischbanken Collector. På onsdagskvällen meddelade Balder att Marcus Hansson lämnar bolaget.


Jonas Nilsson, advokat i Foyen Advokatfirma.

"Vi kommer att överklaga domen så fort som möjligt"

Juridik Balders tidigare ekonomidirektör Magnus Björndahl döms för grovt insiderbrott samt insiderbrott vid flera tillfällen till fängelse i ett år och sex månader, detta efter den stora insiderhärvan i Collector som uppdagades under 2020. Advokaten Jonas Nilsson berättar för Fastighetssverige att hans klient är oerhört besviken över domen och att den kommer överklagas till hovrätten.


Fredrik Ungerfält, advokat på Litigate.

"Min klient är förvånad och bestört över domen"

Juridik Balders finanschef Marcus Hansson döms till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt insiderbrott. För Fastighetssverige berättar hans advokat Fredrik Ungerfält hur de kommer att gå vidare efter domen.


Idag klockan 11 meddelas domen i målet som gäller insiderhärvan i Collector.

Idag meddelas domen i insidermålet – Baldertoppar riskerar fängelse

Juridik Idag klockan 11.00 meddelas domen i målet som gäller misstänkt insiderhandel i nischbanken Collector i januari 2020. De huvudmisstänkta i målet är Balders finanschef och bolagets tidigare CFO som bland annat är misstänkta för grovt insiderbrott och riskerar fängelse om de döms som skyldiga. Fastighetssverige ger er det senaste på sajten så fort domen är offentlig.


Domen i målet som handlar om insiderhärvan i Collector har blivit framflyttad till ett senare datum.

Nytt datum för domen i omtalade insidermålet

Bolag Idag klockan 13.30 skulle dom ha meddelats i målet som gäller misstänkt insiderhandel i nischbanken Collector i januari 2020 – men tingsrätten meddelar att domen är framflyttad till ett senare datum.


Rättegången kring insiderhärvan i Collector är över och dom kommer att meddelas den 19 maj.

Rättegången över – åklagaren yrkar på fängelse för Baldertopparna

Bolag Igår avslutades rättegången i målet som rör insiderhärvan kring nischbanken Collector. Fastighetssverige kan berätta att Ekobrottsmyndighetens åklagare Pontus Hamilton yrkar på fängelsestraff för de två huvudmisstänkta i målet – Balders finanschef samt bolagets tidigare CFO. Dom meddelas om sex veckor och för Fastighetssverige berättar åklagaren mer ingående om varför han tror på fällande domar och varför fallet lär fortsätta i hovrätten.


Idag startar rättegången kring insiderhärvan i Collector.

Nu startar rättegången kring insiderhärvan i Collector

Bolag Totalt elva personer står åtalade i målet som gäller insiderhärvan kring Collector som uppdagades under 2020. Från och med idag och en dryg månad framåt kommer rättegången att pågå där de två huvudmisstänkta står åtalade för bland annat grovt insiderbrott – det rör sig om Balders finanschef samt bolagets tidigare CFO. Här ger Fastighetssverige en sammanfattning inför rättegången med senaste kommentarer från Ekobrottsmyndighetens åklagare Pontus Hamilton.


Fredrik Ungerfält, advokat på Litigate.

Inför insider-rättegången: Finanschefens advokat räknar med frikännande

Bolag Imorgon inleds rättegången kring insiderhärvan i Collector där totalt elva personer står åtalade misstänkta för olika grader av insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation. De två huvudmisstänkta är Balders finanschef Marcus Hansson och Balders tidigare CFO Magnus Björndahl som båda står åtalade för grovt insiderbrott. För Fastighetssverige berättar Marcus Hanssons advokat Fredrik Ungerfält hur han ser på åtalet och varför han förväntar sig ett frikännande.


Jonas Nilsson, advokat i Foyen Advokatfirma.

Förre Baldertoppens advokat inför insider-rättegången: "Räknar med ogillat åtal"

Bolag Tisdagen den 8 mars inleds rättegången kring insiderhärvan i Collector där totalt elva personer står åtalade misstänkta för olika grader av insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation. De två huvudmisstänkta är Balders finanschef Marcus Hansson och Balders tidigare CFO Magnus Björndahl som båda står åtalade för grovt insiderbrott. För Fastighetssverige berättar Magnus Björndahls advokat Jonas Nilsson hur han ser på åtalet och hur hans klient mår inför den omfattande rättegången.


Ekobrottsmyndigheten åtalar elva personer i insiderhärvan kring Balder och Collector.

Meddelandena som väger tungt i insidermålet

Bolag Fastighetssverige redovisar några av de sms som är en del av åklagarens starka bevisning i insiderhärvan kring Collector, där bland annat två Baldertoppar är misstänkta för grovt insiderbrott.


Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot elva personer, varav fem arbetar vid Balder, i insiderhärvan kring Collector förra året. De två huvudmisstänkta åtalas för grovt insiderbrott där fängelse finns med i straffskalan.

Så ser bevisningen ut i insiderhärvan: "Deras versioner är inte trovärdiga"

Bolag Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot totalt elva personer i insiderhärvan kring Collector som uppdagades förra året. Fem av de åtalade jobbar på Balder varav de två huvudmisstänkta är finanschefen och den tidigare CFO:n som åtalas för grovt insiderbrott. Åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetssverige hur bevisläget ser ut och varför han anser att de åtalades versioner inte går ihop.


Ekobrottsmyndigheten åtalar elva personer i insiderhärvan kring Balder och Collector.

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot Baldertopparna

Juridik Totalt åtalas elva personer.


Johan Edberg.

Analytiker: Hela branschen får sig en törn efter insidermisstankarna

Bolag Handelsbankens fastighetsexpert Johan Edberg reder ut krisläget hos Balder efter insidermisstankarna. Han säger till Fastighetssverige vad man ska göra med aktien.


Collector byter vd

Bolag Collector, med Balder som huvudägare, utser Martin Nossman till ny vd från 1 augusti. Grundaren Lena Apler går in som tf vd i mellanperioden.


Stora Bostadsdagen
Göran Råckle, Sven-Erik Eriksson och Martin Malhotra

Finansiering av nyproduktion – vad säger bankerna?

Stora Bostadsdagen På Stora Bostadsdagen diskuteras finansieringsläget kring den skakiga nyproduktionsmarknaden – missa inte seminariet på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 14 februari.