Image
Aktiespararnas analytiker Robert Andersson om SBB:s senaste JV, den pressade likviditeten och den kommande mångmiljard-utdelningen.

"Givetvis klart negativt att det allokeras pengar till utdelningar just nu"

Bolag Aktiespararnas analytiker Robert Andersson benar ut vad SBB:s senaste JV betyder för bolagets pressade likviditet – och hur den stundande utdelningen på över två miljarder kronor går stick i stäv med bolagets strävan att förbättra balansräkningen, men ändå måste genomföras.


SBB:s vd Leiv Synnes.

SBB lånar 5,7 miljarder och startar JV

Ekonomi/Finansiering SBB etablerar nytt joint venture-bolag tillsammans med Castlelake som tecknar ett låneavtal om cirka 5,7 miljarder kronor.


Vd Leiv Synnes.

Synnes: "Har de största negativa värdeförändringarna bakom oss"

Bolag Pressade SBB hade ett utmanande 2023 där man gjorde en resultatförlust på cirka 22 miljarder kronor, framför allt drivet av värdeförändringar på fastigheter som uppgick till lite mer än 13 miljarder kronor. Men för 2024 andas vd:n Leiv Synnes mer optimism och han tror att det värsta ligger bakom för bolaget. Hur det blir med utbetalningen av den pausade utdelningen för 2022 på två miljarder kronor återstår dock att se då det är en fråga som fortsatt hänger i luften.


SBB bildar JV-bolag – tillförs 5,2 miljarder kronor

Transaktioner SBB har ingått ett avtal med amerikanska förvaltaren Castlelake om att bilda ett nytt samriskbolag, SBB Infrastructure. Som ett led i detta kommer SBB Infrastructure att uppta ett lån på cirka 5,2 miljarder kronor från Castlelake, med stöd av Atlas SP Partners, för att bland annat finansiera förvärv av fastigheter från SBB.


Knut Pousette.

Kvalitena säljer sin andel i Admiral Capital

Bolag Kvalitena har genom Kvalitena Danmark AB avyttrat samtliga aktier i Admiral Capital A/S.