Image

Catella

Catella är en ledande corporate finance-rådgivare inom den europeiska fastighetssektorn. Vi erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner.

Catella är en ledande corporate financerådgivare inom fastighetssektorn, med stora och komplexa transaktioner som specialitet. Våra avancerade rådgivningstjänster kombinerar lång erfarenhet av investment banking med kunskap om lokala fastighetsmarknader och tillgång till internationellt kapital.

Catella erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner. Vår främsta målsättning är att skapa värde och lönsamhet för våra kunder genom att erbjuda skräddarsydda finansiella lösningar anpassade för en ständigt föränderlig marknad.

Verksamheten bedrivs av lokala team i 10 länder. Lokal verksamhet och europeisk räckvidd ger Catella mycket goda möjligheter att alltid uppfylla våra kunders olika behov.

Skrivet om Catella

Christoffer Abramson.

Christoffer Abramson utses till ny vd och koncernchef på Catella

Bolag Catellas styrelse har utsett Christoffer Abramson till ny vd och koncernchef för Catella-koncernen. Han är sedan oktober 2020 CFO på Catella och tillträder sin nya roll senast i samband med årsstämman den 25 maj 2021.


Pernilla Johansson, Per Svensson, Fitore Regjepaj, Jarl Olsson, Claes Lennartsson och Tor Borg analyserar marknaderna på Fastghetsmarknadsdagen Skåne den 11 mars.

Tunga analyser på digitala Fastighetsmarknadsdagen Skåne

Fastighetsmarknadsdagen Skåne Makroekonomin, fastighetsmarknaden och bostadsmarknaden analyseras djupt på digitala Fastighetsmarknadsdagen Skåne den 11 mars.


Timo Nurminen.

Catella säljer verksamhet i Frankrike

Transaktioner Catella AB säljer 50,1 procent av aktierna i sitt franska dotterbolag Catella Asset Management SAS för en kontant köpeskilling om 154 miljoner kronor.


NREP köper för 90 miljoner euro i Finland.

NREP storköper i Finland

Transaktioner NREP köper huvudkontoren till Metsä Group och Mela i Esbo för cirka 90 miljoner euro.


Elias Georgiadis

Stenhus köper i Linköping och Sigtuna

Transaktioner Stenhus fortsätter sin förvärvsresa genom att köpa två LSS-boenden och ett SOL-boende i Sigtuna samt en fastighet inom sällanköpshandel i Tornby i Linköping.


Jacob Bruzelius och Arvid Lindqvist.

Credi: Kreditmarginalerna ökar för fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Bankernas syn på fastighetssektorn försämrades då kreditmarginalerna ökade medan aktiemarknaden för fastighetsrelaterade aktier utvecklades starkt till följd av positiva vaccinresultat, rapporterar Catella i sin Credi-rapport.


Johan Claesson.

Catella: Stort resultatlyft

Bolag Catellas rörelseresultat ökar kraftigt under Q3, till 259 mkr (74).


Mikael Granath, vd Willhem.

Willhem gör ytterligare förvärv i Malmö

Transaktioner Willhem utökar nu sitt fastighetsbestånd i Malmö genom förvärv av ytterligare 405 lägenheter.


Jörgen Lundgren, vd för Annehem Fastigheter.

Annehem köper två projekt av Peab

Transaktioner Annehem Fastigheter har tecknat ett avtal med Peab om förvärv av två hyresrättsprojekt med totalt 150 hyreslägenheter i Malmö och Göteborg. Det underliggande fastighetsvärdet är 385 miljoner kronor och tillträde är beräknat till 2022 och 2024.


Fredrik Dackheden.

Catella rekryterar Fredrik Dackheden

Bolag Fredrik Dackheden har rekryterats till Catella Corporate Finance Malmö som senior projektledare inom transaktioner. Fredrik Dackheden har tidigare arbetat på Leimdörfer och kommer senast från en roll som transaktionschef på Croisette Real Estate partner.


Fastighetsmarknadsdagen Skåne
Några av talarna på Fastighetsmarknadsdagen Skåne: Pernilla Johansson, Claes Lennartsson, Jarl Olsson, Peter Wiman, Ingemar Rindstig och Anna K Johansson.

Flera marknadsanalyser på Malmö Live

Fastighetsmarknadsdagen Skåne Fastighetsmarknadsdagen Skåne på Malmö Live den 12 november bjuder på ett flertal olika analyser: Makro, den internationella fastighetsmarknaden, den svenska fastighetsmarknaden, den lokala fastighetsmarknaden – och den hårt ansatta retailsektorn.


Alexander Steen

Catellas Alexander Steen: "Finns jättemycket kapital som vill in i marknaden"

Bolag Vid Lokalmarknadsdagen i Göteborg höll Alexander Steen, partner vid Catella Göteborg, en presentation kring hur de ser på fastighetsmarknaden. Så här påverkar USA-valet och här är statusen på kontorsmarknaden.


Här är tredje kvartalets mest profilerade värvningar

Ranking Fastighetssverige har rankat branschens hetaste rekryteringar under det tredje kvartalet 2020. Här är hela listan.


KF Fastigheter säljer Sjötelegrafen.

KF säljer Sjötelegrafen till Elisby Fastigheter

Transaktioner KF Fastigheter säljer handelsfastigheten Sjötelegrafen i Nynäshamn till Elisby Fastigheter AB. Sjötelegrafen har en uthyrbar yta på 30 500 kvadratmeter och rymmer ett stadsdelscentrum och ett kontorshotell. Bland hyresgästerna finns Ica Maxi, Dollarstore, Friskis & Svettis, Jysk och Elon.


Arvid Lindqvist.

Credi: Stimulanser gör att kreditmarknaden återhämtar sig

Ekonomi/Finansiering I oktoberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 40,4 till 55,3 då respondenterna ser en stark rådande kreditmarknad i samband med en stabil utveckling framöver.


Wihlborgs miljardsäljer till Blackstone.

Wihlborgs säljer för 1,43 miljarder till Blackstone

Transaktioner Wihlborgs har tecknat avtal om att sälja 21 fastigheter i Malmö omfattande totalt 124 000 kvadratmeter till fonder förvaltade av Blackstone.


Tre Kronor fortsätter köpa i Norge

Transaktioner Tre Kronor har via dotterbolag tecknat avtal om förvärv av en fastighet i Andebu, tio mil söder om Oslo. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 44 miljoner norska kronor.


Johan Claesson.

Minusresultat för Catella i Q2

Bolag Catella redovisar ett resultat om -149 mkr (64) för Q2.


Christoffer Abramson.

Han blir ny CFO på Catella

Bolag Christoffer Abramson har utsetts till Chief Financial Officer och medlem av koncernledningen på Catella. Han kommer närmast från en roll som CFO på EF Real Estate Holdings i Boston.


Tre Kronor köper i Norge

Transaktioner Tre Kronor Property Investment har via dotterbolag tecknat avtal om förvärv av en fastighet i Tromsö till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 42 miljoner norska kronor.


Carl Wingmark och Arvid Lindqvist.

Credi: Fastighetsbolagen förväntar sig förbättrad kreditmarknad

Ekonomi/Finansiering I juliupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 33,7 till 40,4 då fastighetsbolagen tror på en stark återhämtning i närtid medan den nuvarande situationen bedöms dyster av både banker och fastighetsbolag.


Norrköping.

Catella investerar en halv miljard i Norrköping

Transaktioner Catella investerar drygt 500 miljoner kronor för att utveckla logistikfastighet i Norrköpings kommun tillsammans med de tidigare ägarna av Royal Design. Transaktionen är villkorad av att bygglov beviljas.


Johan Claesson.

Athanase köper majoritet i Catella Fondförvaltning

Bolag Catella ingår ett strategiskt partnerskap med Athanase Industrial Partner där man genom Catella Fondförvaltning AB avser att utveckla och förbättra kunderbjudandet. Athanase förvärvar samtidigt 70 procent av aktierna i Catella Fondförvaltning AB för en kontant köpeskilling om 126-154 miljoner kronor beroende på CFF:s utveckling fram till affärens genomförande.


Patrik Hall.

Heimstaden köper fastigheter i Eskilstuna

Transaktioner Heimstaden köper en skola och 559 lägenheter i Eskilstuna av Eskilstuna Kommunfastigheter.


Jacob Bruzelius.

Catella värvar chef från Rikshem

Bolag Jacob Bruzelius har rekryterats till Catella som ansvarig för Debt Advisory and Restructuring på Catellas Corporate Finance i Stockholm. Han kommer närmast från Rikshem och har tidigare arbetat på Aareal Bank och The Royal Bank of Scotland.


Skandrenting köper Mimers kulturhus i Kungälv

Transaktioner Skandrenting köper 9 600 kvadratmeter stor fastighet i Kungälv.


Carl Wingmark och Arvid Lindqvist.

Svagaste kreditmarknaden i Credis historia

Ekonomi/Finansiering I aprilupplagan av Catellas kreditbarometer Credi minskar huvudindex från 49,5 till 33,7, vilket indikerar den svagaste kreditmarknaden i Credi-enkätens historia. Samtidigt har marknadsvärdet för fastighetsaktier sjunkit snabbt till följd av investerares oro för spridningen av Covid-19.


Solnaberg äger If-huset i Solna.

Solnabergs styrelse: Budet är för lågt

Bolag Solnabergs styrelse rekommenderar aktieägarna att inte acceptera Sterner Stenhus offentliga uppköpserbjudande.


Skanska säljer Solna United för 3,3 miljarder kronor. Köpare är en fond förvaltad av DWS.

Skanska säljer Solna United för 3,3 miljarder

Transaktioner Skanska har sålt kontorshuset Solna United i Solna för cirka 3,3 miljarder kronor till en fond som förvaltas av tyska DWS.


Jättelista: De skickar flest till Mipim

Lista Om exakt tre veckor dundrar den 31:a upplagan av Mipim igång i Cannes. Fastighetssverige har kikat närmare på hur de svenska bolagen formerar trupperna – och sammanställt en unik lista över de 501 svenska deltagarna – för att se vilka som skickar flest medarbetare till Rivieran.


Michael Johansson, vd för Tre Kronor.

Tre Kronor fortsätter köpa i Norge

Transaktioner Tre Kronor Property Investment har via dotterbolag tecknat avtal om förvärv av sex fastigheter i Norge till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 190 miljoner norska kronor. Den preliminära köpeskillingen i Förvärven uppgår totalt till cirka 170 miljoner norska kronor.


Helsingfors.

Nordika köper kontor i Helsingfors

Transaktioner Nordika förvärvar en centralt belägen kontorsfastighet i Helsingfors.


Petter Stordalen.

Stordalen passerar fem procent i Catella

Bolag Petter Stordalen ökar sitt ägande i Catella. På måndagen flaggade han för över fem procent.


Eva Landén.

Corem köper i Västberga

Transaktioner Corem förvärvar fastigheten Elektra 20, i Västberga industriområde i Stockholm. Fastigheten är belägen i nära anslutning till Corems befintliga bestånd i området, bestående av sex fastigheter och cirka 50 000 kvadratmeter uthyrbar area.


Marcus Holmstrand.

Marcus Holmstrand slutar som CFO på Catella

Bolag Marcus Holmstrand lämnar Catella. Han kommer att fortsätta i CFO-rollen under uppsägningstiden om sex månader för att säkerställa en ordnad övergång till dess att en ny CFO tillträder.


Stadsrum köper fem fastigheter i Helsingborg.

Stadsrum köper fem fastigheter i Helsingborg

Transaktioner Stadsrum Fastigheter förvärvar fastigheterna Erik Dahlberg 2, Fiskaren 43, Magnus Stenbock 18, Norden 24 och Norden 26 av Executive Property Svenska AB.


Knut Pedersen kommer sluta som vd för Catella.

Så vill Catella gå vidare efter Pedersen

Bolag Knut Pedersen kommer sluta som vd för Catella – för Fastighetssverige berättar styrelseordföranden Johan Claesson om hur företaget stakar ut vd-vägen framåt.


Knut Pedersen, vd för Catella.

Catella stressas inte av lägre transaktionsvolymer

Bolag I Catellas Q3-rapport framgår det att transaktionsvolymen gällande affärer där Catella varit rådgivare minskat betydligt jämfört med motsvarande period i fjol. För Fastighetssverige förklarar Knut Pedersen, vd på Catella, hur det kommer sig.


Knut Pedersen, vd för Catella.

Knut Pedersen lämnar Catella

Bolag Catellas vd och koncernchef Knut Pedersen har meddelat styrelsen att han önskar sluta som vd. Han kommer att fortsätta i sin nuvarande roll under uppsägningstiden om maximalt 6 månader och lämnar sitt uppdrag senast i samband med ordinarie årsstämma 2020.


Knut Pedersen, vd för Catella.

Minusresultat för Catella efter nedskrivning

Bolag Catella skriver ner sina låneportföljer med 85 miljoner kronor under Q3.


Här är köprådgivarna som stänger störst affärer

Lista I samband med att den svenska fastighetsmarknaden attraherar allt fler internationella investerare ökar även transaktionsteamens köpuppdrag. Fastighetssverige har tittat närmare på vilka team som lockar till sig störst volymer – per anställd.


Martin Malhotra och Arvid Lindqvist.

Catella: Fastighetsbolagen går in i ny fas till följd av duvaktig penningpolitik

Ekonomi/Finansiering I oktoberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 50,8 till 56,3, vilket indikerar en kraftigt förbättrad kreditmarknad. Fastighetsbolagen har en förstärkt positiv syn på den nuvarande marknaden, samtidigt som bankerna förbättrat sin syn på framtiden.


Pangea Property Partners rekryterar den erfarna transaktionskonsulten Martin Schollin.

Erfaren transaktionskonsult till Pangea

Karriär Pangea Property Partners värvar en av branschens mest erfarna transaktionskonsulter:
– Det ska bli spännande, säger Martin Schollin till Fastighetssverige.


K-Fastigheter köper i Helsingborg.

K-Fastigheter köper i Helsingborg

Transaktioner K-Fastigheter har träffat avtal avseende förvärv av en fastighet med 28 hyreslägenheter och lokalyta i bottenplan i centrala Helsingborg.


Patrik Hall.

Därför köper Heimstaden Eonhuset

Transaktioner För Fastighetssverige berättar Patrik Hall, vd på Heimstaden, mer om varför bostadsjätten plötsligt köper en kontorsfastighet på närmare 20 000 kvadratmeter i Malmö: "Finns mängder med idéer".


Jan Björk och Co köper en av Sveriges mest framgångsrika livsmedelsbutiker från CA Fastigheter.

CA säljer Örnnästet till Trophi

Transaktioner CA Fastigheter har ingått avtal om försäljning av Örnnästet 4, i dagligt tal ICA Maxi-fastigheten, i Jönköping till Trophi Fastighets AB. Affären sker som bolagsaffär. Tillträde har skett per den 1 september 2019.


Skeppet Brädstapeln 13.

Europa Capital gör första förvärvet i Sverige

Transaktioner SEB Trygg Liv har sålt kontorsfastigheten Brädstapeln 13, det så kallade "skeppet" intill Trygg-Hansa-huset på Fleminggatan på Kungsholmen i centrala Stockholm.


Martin Malhotra och Arvid Lindqvist.

Credi: Stabil kreditmarknad

Ekonomi/Finansiering I juliupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 50,3 till 50,8, vilket indikerar en något förbättrad kreditmarknad. Fastighetsbolagen har en fortsatt positiv syn på marknaden, samtidigt som bankerna ser på framtiden med ökad pessimism.


David Dahlgren.

David Dahlgren gör ny affär – köper i Arboga

Transaktioner Gladsheim har tecknat avtal om förvärv av ett bostadsbestånd med 186 lägenheter i Arboga för 115 miljoner kronor. Direktavkastningen bedöms uppgå till 5,1 procent. Tillträde sker i slutet av juni. Efter förvärvet uppgår Gladsheims bestånd till drygt 500 lägenheter.


Fed och ECB kommer diktera villkoren för svenska fastighetsmarknaden  en tid framöver.

Lindqvist: Fastighetsmarknaden i händerna på de stora centralbankerna

Ekonomi/Finansiering Därför befinner sig fastighetsmarknaden i ett gynnsamt läge läge och då börjar det svaja. Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, delar med sig om de senaste trenderna och ger sin prognos för 2019.


Grandab Fastigheter köper i Göteborg.

Grandab Fastigheter köper i Göteborg

Transaktioner Grandab Fastigheter köper 3 400 kvadratmeter kontor och lätt industri i Göteborg.


Martin Malhotra och Arvid Lindqvist.

Credi: Förbättrad kreditmarknad och stigande optimism bland fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering I marsupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 48,6 till 50,3, vilket indikerar en något förbättrad kreditmarknad. Fastighetsbolagen har en fortsatt positiv syn på marknaden, samtidigt som räntorna fallit till en ny rekordlåg nivå.


Visionsbild av Hagastaden.

Invesco köper i Hagastaden

Transaktioner Invesco Real Estate (IRE) förvärvar tillsammans med sin lokala partner i Norden, Scius Partners, kontorsfastigheten Skålen 24 i Hagastaden, Stockholm av SEB Trygg Liv.


Dagsfärsk lista: De skickar flest till Mipim

Mipim Med bara två veckor kvar till den franska fastighetsfesten i Cannes har Fastighetssverige kartlagt vilka svenska bolag som skickar flest medarbetare till Rivieran. Här är hela listan.


Simon de Châteaus Alma Property Partners köper Sivia Torg i Uppsala.

Alma köper utvecklingsprojekt av Rikshem i Uppsala

Transaktioner Alma Property Partners köper Sivia Torg i centrala Uppsala av Rikshem.


Stora Bostadsdagen

Arvid Lindqvist analyserar läget

Stora Bostadsdagen Catellas Arvid Lindqvist analyserar läget på marknaden för bostadsfastigheter på Stora Bostadsdagen på Grand Hotel i Stockholm den 20 februari.


Catella slutför förvärvet av 75 procent i APAM

Transaktioner Catella slutför, via dotterbolag, det tidigare offentliggjorda förvärvet av 75 procent i den ledande brittiska fastighets investerings- och asset management rådgivaren APAM Ltd (APAM).


De stänger störst affärer per anställd

Lista I samband med att den svenska rådgivningskartan ritas om i grunden har Fastighetssverige tittat närmare på vilka transaktionsteam som genomför störst säljuppdrag – per anställd.


Wilner Anderson senior advisor på Catella

Karriär Catella Corporate Finance har inlett ett samarbete med Wilner Anderson, tidigare vd på Agora och Steen & Ström Sverige, som senior advisor.


Tre Kronors storköp klart

Transaktioner Tre Kronors tidigare annonserade köp av en livsmedelsbutiksportfölj från Brunswick för 903 miljoner kronor är nu klart.


Atrium Ljungberg och Folksam i jätteaffär

Transaktioner Genomför bytesaffär i Stockholms innerstad till ett värde om hela 3,7 miljarder.


Credi: Obligationsmarknaden mattas av

Ekonomi/Finansiering I oktoberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi minskar huvudindex från 54,3 till 49,6, efter tre raka kvartal med förbättrade kreditvillkor. Fastighetsbolagen är fortsatt positiva, medan bankernas syn på kreditmarknaden har försämrats. Samtidigt visar obligationsmarknaden tydliga tecken på att mattas av.


Sigillet köper fastighet på Östermalm i Stockholm

Transaktioner Sigillet Fastighets AB köper fastigheten Hjorten 15 belägen på Östermalm i Stockholm. Byggnaden innehåller cirka 1 800 kvadratmeter uthyrningsbar yta varav 1 000 kvadratmeter utgör bostadsyta samt ett parkeringsplan med tio garageplatser.


Tre Kronor på väg att köpa för 900 miljoner

Transaktioner Tre Kronor Property Investment har tecknat villkorat avtal om förvärv av 50 fastigheter med 43 matbutiker i Sverige till ett underliggande fastighetsvärde om 903 miljoner kronor. I samband med detta genomför Tre Kronor en till allmänheten riktad nyemission om högst 350 miljoner kronor.


Så stark är Göteborgsmarknaden

Göteborg För Fastighetssverige berättar Pernilla Hallin, partner på Catella vilka som är mest aktiva på transaktionsmarknaden i Göteborg och var de kommande internationella investeringarna kan komma att placeras.


Fastighetsmarknadsdagen Uppsala

Uppsala: Arvid Lindqvist analyserar

Fastighetsmarknadsdagen Uppsala Catellas analyschef Arvid Lindqvist analyserar läget för den svenska fastighetsmarknaden på Branschens mötesplats i Uppsala – den 11 oktober är det dags, på Elite Hotel Academia.


Ekblads säljs för 2,1 miljarder

Transaktioner Ralf Ekblad säljer sitt Ekblads Cityfastigheter i Jönköping till Regio. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 2 130 miljoner kronor.


Credi: Positiv syn på kreditmarknaden

Ekonomi/Finansiering I juliupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 50,5 till 54,3, vilket är dess högsta nivå sedan september 2015. Såväl fastighetsbolagen som bankerna ser positivt på kreditmarknadens utveckling, samtidigt som obligationernas andel av marknaden börjar stabiliseras.


Coop säljer 131 000 kvadratmeter i Århus

Transaktioner Transaktionen är en av de största som någonsin har genomförts i Århus. Köper gör danska Dades.


Fleming 7 i Stockholm.

Mengus miljardsäljer till Barings

Transaktioner Mengus andra fond (Mengus 2011) säljer sitt sista portföljinnehav, den 10 000 kvadratmeter stora kontorsfastigheten Fleming 7, till Barings Real Estate för 1,1 miljarder kronor.


Catella: Växande gap mellan A-, B-, och C-lägen

Ekonomi/Finansiering I aprilupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 50,3 till 50,5, vilket är det andra kvartalet i följd där huvudindex når över 50,0.


Serena köper av CA

Transaktioner Balder-ägda Serena Properties köper 20 000 kvadratmeter i handelsområdet Knalleland i Borås av CA Fastigheter.


Skanska köper mark i Göteborg.

Skanska köper mark i Göteborg

Transaktioner Skanska har tecknat avtal om förvärv av byggrätter för bostäder i Södra Änggården i Göteborg. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 290 miljoner kronor.


Riksbyggen säljer fastighet i Årsta

Transaktioner Fastigheten Svärdlången 8 i Årsta, Stockholm, innehåller 57 hyresrättslägenheter. Riksbyggen säljer nu fastigheten till HSB Stockholm.


Stora Bostadsdagen
Arvid Lindqvist och Mikael Söderlundh analyserar bostadsmarknaden på Stora Bostadsdagen.

Stora Bostadsdagen: Stort analysfokus

Stora Bostadsdagen På Stora Bostadsdagen den 14 februari analyserar Catellas Arvid Lindqvist och Pangea Property Partners Mikael Söderlundh transaktionsmarknaden, både när det gäller byggrätter och befintligt bestånd. Anmäl er nu – i morgon är sista dagen för Boka Tidigt-erbjudandet!


Stora Bostadsdagen
Göran Råckle, Sven-Erik Eriksson och Martin Malhotra

Finansiering av nyproduktion – vad säger bankerna?

Stora Bostadsdagen På Stora Bostadsdagen diskuteras finansieringsläget kring den skakiga nyproduktionsmarknaden – missa inte seminariet på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 14 februari.


Credi: Stabiliserad kreditmarknad, men framtiden är oviss

Ekonomi/Finansiering I decemberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 49,8 till 50,3. Det här är första gången som huvudindex når över 50,0 sedan september 2015.


Riksbyggen säljer fastighet i Skövde

Transaktioner Riksbyggen och Kommunal, som samägt fastigheten, säljer nu fastigheten Repslagaren 2 i centrala Skövde till Mariesjö Fastigheter.


Baltic Horizon emitterar 170 miljoner

Ekonomi/Finansiering Majoriteten av emissionen om cirka 17 miljoner euro, motsvarande 170 miljoner kronor, har rests av Catella. Baltic Horizons fondandelar handlas på Nasdaq i Stockholm och Tallinn.


Lokalmarknadsdagen
Marcus Hansson, Susann Linde och Martin Malhotra.

Nya finansieringstrender delar branschen

Lokalmarknadsdagen Vår Finansieringsfrågan nämns allt oftare som en vattendelare i branschen – de större etablerade bolagen har klart bättre förutsättningar på obligationsmarknaden. På Lokalmarknadsdagen i Göteborg diskuteras finansieringsfrågan av en kunnig panel.


Klövern gör första förvärvet i Danmark

Transaktioner Klövern tar det första steget in på den danska marknaden genom att köpa en fastighet i Frederiksberg, Köpenhamn, för 620 miljoner danska kronor, motsvarande drygt 810 miljoner svenska kronor.


HSB Stockholm köper i Skarpnäck

Transaktioner HSB Stockholm har köpt fastigheten Autopiloten 3 i Skarpnäck av Lennart Ericsson Fastigheter. Tillträde sker den 1 november.


Amasten köper tio bostadsfastigheter i Sundsvall

Transaktioner Amasten har tecknat avtal om förvärv av tio bostadsfastigheter belägna i Sundsvall från Kofa.


Riksbyggen säljer hyreslägenheter i Hyllie

Transaktioner Riksbyggen säljer 71 hyreslägenheter i Hyllie, Malmö, till Bantorget Hyresbostäder som ägs av LO och sju LO-förbund. Lägenheterna säljs under pågående produktion med beräknad inflyttning till sommaren 2018.


Catella etablerar nya bolaget Tre Kronor – som köper handelsportfölj av Granen

Transaktioner 200 kunder till Catella och dess distributionspartners har tecknat aktier i det nybildade fastighetsbolaget Tre Kronor Property Investment som via dotterbolag förvärvat en portfölj om 72 livsmedelsfastigheter i södra Sverige av Granen.


"Fastigheter är fortsatt en attraktiv tillgång"

Bolag | PLAY Catellas analyschef Arvid Lindqvist om de viktigaste marknadstrenderna just nu.


Catena på väg att köpa Klockarbäcken

Transaktioner Catena lägger ett bud på det onoterade fastighetsbolaget Klockarbäcken, som äger två fastigheter, värderade till 274 miljoner kronor.


Granen köper Mellby Center

Transaktioner Mellby Center har Ica Maxi som ankarhyresgäst tillsammans med bland annat Apotek Hjärtat, Kappahl, Lindex och Dressman. Säljare är Eurocommercial Properties.


Klockan klämtar för preferensaktierna

Ekonomi/Finansiering I den senaste upplagan av kreditbarometern Credi noteras det att preferensaktier börjar tappa i popularitet. I dag reder Fastighetssverige ut varför "preffarna" kan ha passerat zenit.


Catella: Positiv syn på kreditmarknaden

Ekonomi/Finansiering I septemberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 41,8 till 49,8, vilket är det starkaste resultatet sedan hösten 2015.


Så gick Cushman & Wakefield om Catella

Transaktioner Årets transaktionsvolym överstiger nu 100 miljarder kronor. Och Cushman & Wakefield är den säljrådgivare som sålt för mest pengar av alla – genom en stark spurt sedan halvårsskiftet. Svenska vd:n: ”Vi är bra på komplicerade affärer”.


Catella största säljrådgivaren under H1

Transaktioner Catella stod för 17,8 procent av den totala transaktionsvolymen under det första halvåret och är därmed störst av säljrådgivarna på den svenska fastighetsmarknaden. Det konstaterar Datscha Transaktion i sin halvårsrapport.


Sex tecken på att det är läge att investera

Bostäder Catellas Alexander Steen berättar om var man gör bäst bostadsfastighetsaffärer framöver, bankernas dubbla måttstockar – och varför kommuner hellre säljer till förvaltningsbolag än ombildar hyreshus.


”Ser fram emot att komma tillbaka”

Karriär Tillbaka i fastighetsbranschen. Den här gången som vd. Här är Mattias Rickardssons första ord sedan det stod klart att han tar över enfastighetsbolagen Link Prop Investment och Torslanda Property Investment.


Handelsstopp i både Hufvudstaden och Catella

Bolag Cirkusen i Hufvudstadens C-aktie fortsatte på tisdagen och Nasdaq Stockholm stoppa handeln i aktien. Även handeln i Catellas A-aktie stoppades efter en oförklarlig kursrusning på tisdagen.


RO-Gruppen bygger om på Södermalm.

RO-Gruppen bygger lyxlägenheter i Stockholm

Bygg/Arkitektur Projektet innefattar ombyggnad av nedbrunna Västra Katarina skolas gamla gymnastiksal på Södermalm. Ordern är värd cirka 120 miljoner kronor och bygget ska stå klart våren 2019.


Agora vill sälja för 350 miljoner

Transaktioner Agora har anlitat Catella och Nordier för att undersöka möjligheterna att sälja fastigheter på fyra orter.


Stor kontorsfastighet i Köpenhamn såld

Transaktioner Läkemedelsföretaget H Lundbeck A/S säljer delar av sin huvudkontorsbyggnad, sammanlagt 33 000 kvadratmeter, i Valby, Köpenhamn.


Catella köper fastighetsrådgivare i Nederländerna

Bolag Catella etablerar sig i Nederländerna genom köp av en nederländsk fastighetsrådgivare.


Catella: Sämre finansieringsklimat

Ekonomi/Finansiering I juniupplagan av Catellas kreditbarometer Credi minskar huvudindex från 46,5 till 41,8, vilket visar att såväl banker som fastighetsbolag anser att finansieringsklimatet har försämrats.


Slussgården säljer till Triuva

Transaktioner Slussgården säljer Lammet 17 i centrala Stockholm till Triuva.


SBB köper 436 lägenheter i Falun

Transaktioner SBB köper 436 lägenheter på en yta av 32 600 kvadratmeter av Falu kommuns bostadsbolag Kopparstaden.


Stenvalvet köper för en halv miljard av Vacse

Transaktioner Stenvalvet köper den 30 000 kvadratmeter stora samhällsfastigheten Eldsund 6:6 i Strängnäs av Vacse för 520 miljoner kronor.


Ica Fastigheter miljardsäljer till Secore

Transaktioner Ica Fastigheter säljer tolv butiksfastigheter till Secore Fastigheter – ett samägt bolag av Första AP-fonden och Ica Fastigheter. Fastigheternas sammanlagda yta uppgår till cirka
38 400 kvadratmeter med Ica och Apotek Hjärtat som största hyresgäster.  


”Hade behövt mer tid och resurser”

Ekonomi/Finansiering Catella om bakslaget för Property Income 2017, som ställer in sin planerade emission. Så ska man göra för att undvika ett liknande scenario igen. ”Tror på denna typ av produkt”.


Bakslag för Property Income – drar tillbaka erbjudandet

Bolag Property Income 2017, som Catella har lanserat, ställer in sin planerade emission. Intresset var för litet.


Ökat resultat från Catella

Bolag Catella visar förbättrade siffror för första kvartalet.


”Tydligt och transparent”

Ekonomi/Finansiering Catellas Arvid Lindqvist och Martin Malhotra om den första svenska fastighetsfonden som ska börsnoteras. Så ska den gynna småsparare.


Catella lanserar den första svenska börsnoterade fastighetsfonden

Bolag Catellas Property Investment Management lanserar nu Property Income 2017 som är en alternativ investeringsfond som ska investera i förvaltningsfastigheter med stabila kassaflöden och hög utdelningskapacitet. Fondens AIF-förvaltare är Plain Capital Asset Management Sverige AB och fondens depåbank är SEB. Notering vid Nasdaq Stockholm är planerad till i slutet av maj. 


Niam köper för fem miljarder i Danmark

Transaktioner Niam köper ett privatägt danskt fastighetsbolag för motsvarande nästan 5,4 miljarder kronor.


"Tror att den har ett bestående värde"

Bolag Catella fortsätter att erbjuda sina kunder fastighetsinvesteringar. Senaste köpet är DSV-terminalen i Landskrona genom bolaget Logistea. "Det är ett deltidsuppdrag", säger vd Johan Ericsson.


Fastigheten i Landskrona omfattar 40 000 kvadratmeter.

Nytt fastighetsbolag köper i Landskrona

Transaktioner Drygt 200 kunder till Catella Bank och dess samarbetspartner har tecknat aktier i det nybildade fastighetsbolaget Logistea AB, som har köpt en logistikfastighet om 40 000 kvadratmeter i Landskrona. Avsikten är att Logistea ska noteras på Nasdaq First North.


Stadsrum köper Domino

Transaktioner Stadsrum Fastigheter köper fastigheten Johannes 21 (Domino) i Norrköping av Skandia Fastigheter.


Folksam gör första köpet i Göteborg

Transaktioner Folksam köper sin första fastighet i Göteborg; det är Folksam Sak som köper en kontorsfastighet för 330 miljoner kronor.


Regio köper 18 000 kvadratmeter i Västerås

Transaktioner Regio, ägt av Sveafastigheter och AP3, köper Sigmahuset i Västerås.


Nytt fastighetsbolag gör bostadsaffär i Malmö

Transaktioner Riksbyggen säljer 166 nyproducerade hyreslägenheter i Kalkbrottet i Malmö till det nybildade Bantorget Hyresbostäder som ägs av LO och sju LO-förbund. Det är den första investeringen som Bantorget Hyresbostäder gör.


Ancore köper av Unibail i Örebro

Transaktioner Ancore, ägt av Ica Fastigheter och Alecta, köper delar av Eurostop Örebro av Unibail-Rodamco.


Heimstaden miljardköper i Köpenhamn

Transaktioner Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal avseende förvärv av tre projektfastigheter i Köpenhamn om totalt 265 lägenheter samt 2 500 kvadratmeter lokalyta.


”Hann inte med så mycket”

Karriär Micael Averborg lämnar Catella efter bara tre månader – nu berättar han varför han börjar på Vectura: ”Väldigt attraktivt”.


Catella stärker verksamheten med internationell rekrytering

Bolag Catella plockar in två nya personer för att stärka upp teamet för sin fondförvaltning.


Baltic Horizon noterat i Stockholm

Bolag På fredagen inleddes handeln i fastighetsfonden Baltic Horizon, som är först ut på Nasdaq Stockholms nya marknad för alternativa investeringsfonderna.


Veidekke Bostad startar förvaltningsbolag

Bolag Veidekke Bostad etablerar fastighetsbolag för utveckling och förvaltning av hyresrätter i och omkring de tre storstadsområdena. Ambitionen är att bli en av Sveriges ledande bostadsutvecklare.


Catella rekryterar Pernilla Hallin

Karriär Catella stärker Göteborgsteamet med Pernilla Hallin, närmast från CBRE.


Lindqvist: ”Det blir färre som kan buda”

Sverige I decemberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi ökar huvudindex från 42,5 till 44,4, vilket indikerar ett positivt trendbrott i kreditsentimenten. Det råder dock en fortsatt åtstramning på marknaden, där bankerna och fastighetsbolagen är överens om att kreditmarginalerna ökar.


Catella byter lista

Bolag Catellas aktier kommer att handlas på Nasdaq Stockholms huvudlista, Mid Cap, från och med 19 december.


Lokal aktör köper galleria i Örnsköldsvik

Transaktioner Nordek köper Oskargallerian i Örnsköldsvik av Baring (tidigare Cornerstone).


Skanska säljer till Slussgården i Stockholm

Transaktioner Skanska har tecknat avtal med Slussgården om att sälja Snäckan 8 i Stockholm. I uppgörelsen ingår ett hyresavtal med SKL som planerar att flytta sitt huvudkontor till fastigheten. Avtalet omfattar en ny fastighet om cirka 23 500 kvadratmeter.


Catella: Lägre resultat för Corporate Finance

Bolag Q3-resultatet minskar för Catella Corporate Finance – rörelseresultatet uppgick till 14 miljoner kronor (24). För niomånadersperioden är rörelseresultatet 39 miljoner kronor (35).


Catella: Här finns största potentialen

Bolag I den nya rapporten Catella Market Tracker rankar Catella avkastningspotentialen i europeiska storstäder. En av de nordiska huvudstäderna finns bland topp fem.


Catella rekryterar sex personer till Corporate Finance

Bolag Catella förstärker den svenska fastighetsrådgivningen med sex nya analytiker till kontoren i Stockholm och Göteborg för att möta en ökad efterfrågan av både transaktionsrådgivning och kapitalmarknadsrelaterad rådgivning.


Magnolia köper fastighet i Limhamn

Transaktioner Magnolia Bostad tecknar avtal om köp av fastigheten Malmö Limhamn 155:355 i Bunkeflostrand, Limhamn. Här planerar Magnolia cirka 1 000 bostäder.


Solnaberg Property noteras i morgon

Bolag Solnaberg Property AB, som köpte If-huset i Solna, har fått godkännande för listning av bolagets aktie på Nasdaq Stockholm First North. Första handelsdag är i morgon, 12 oktober.


Corem säljer till SBB och Catella-bolag

Transaktioner Corem säljer två logistikfastigheter till SBB och Klockarbäcken Property Investment, skapat av Catella. Fastigheterna ligger i Vaggeryd och Borlänge.


Baltisk fond på väg till Stockholmsbörsen

Bolag Fastighetsfonden Baltic Horizon, vars aktier handlas på Nasdaq Baltic Fund list, planerar en notering på Nasdaq Stockholm.


If-huset i Solna.

Nybildat Catellabolag köper landmärke i norra Stockholm

Transaktioner Ett nybildat Catellabolag köper ett drygt 30 000 kvadratmeter stort kontorshus. Bolaget ska noteras på First North.


Credi: Brexit-effekt positiv för fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Septemberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi visar att fastighetsbranschen har klarat turbulensen efter Brexit-omröstningen väl. Fastighetsbolagens belåningsgrad ökade medan genomsnittsräntan sjönk och de börsnoterade fastighetsbolagen presterade bättre än Stockholmsbörsens index. Även Credis huvudindex ökade från 41,0 till 42,5, men Catella ser fortfarande en åtstramning på lånefinansieringsmarknaden.


Anna Strömberg till Catellas fondförvaltning

Karriär Anna Strömberg lämnar Nordea för att ta plats som ny förvaltare på Catella.


Positiv Q2-rapport från Catella

Bolag Catellas rörelseresultat för Q2 uppgick till 65 miljoner kronor (46). Corporate Finance stod för 36 miljoner (25).


Batljans bolag i storsatsning i Falkenberg

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget, skapat av Ilija Batljan, köper ett stort stadsutvecklingsprojekt i Falkenberg. Den totala investeringen planeras till cirka 2,5 miljarder kronor.


Agora köper i Västerås

Transaktioner Agora köper galleriorna Punkt (Mats 5) och Gallerian (Loke 24) i centrala Västerås. Fastigheterna förvärvas i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om sammanlagt 850 miljoner kronor.


Averborg lämnar AL – går till konsultbolag

Karriär Michael Averborg, chef för transaktion och etablering på Atrium Ljungberg, lämnar bolaget efter 16 år. Han blir nu transaktionsansvarig på ett stort konsultbolag.


Nya rekryteringar till Catellas förvaltningsteam

Bolag Martin Jonsson och Anders Wennberg har rekryterats som nya seniora förvaltare till teamet runt Catella Hedge.


Catella förstärker förvaltningen

Bolag Catella stärker upp teamen som ansvarar för Catella Reavinstfond och Catella Småbolagsfond.


Maxfast noteras på First North

Bolag Maxfast Properties noteras nu på First North. Första handelsdagen blir på onsdag.


Klargörande av Catellas roll i förhållande till Baltic Horizon Fund

Bolag I en artikel i Dagens Industri som publicerades den 14 juni kan Catellas roll misstolkas. Catella är finansiell rådgivare till fondförvaltaren Northern Horizon Capital och huvudsamordnare av det publika erbjudandet i Sverige och samordnare av det institutionella erbjudandet i samband med kapitalresning och börsnotering av Baltic Horizon Fund som förvaltas av Northern Horizon Capital.


Lindqvist: Högre yielder i sekundära lägen

Ekonomi/Finansiering Juniupplagan av Catellas kreditbarometer visar att tillgången till lånefinansiering har försämrats. Analyschef Arvid Lindqvist tror att detta kommer att leda till högre yielder för fastigheter i sekundära lägen.


Varbergs Stenfastigheter köper bostäder i Göteborg

Transaktioner Varbergs Stenfastigheter förvärvar genom dotterbolag elva fastigheter innehållande 186 lägenheter och fyra lokaler.


Kungsleden säljer två bostadsprojekt i Göteborg till Prime Living.

Kungsleden säljer i Göteborg

Transaktioner Kungsleden avyttrar två bostadsprojektfastigheter i Ruddalen, Göteborg, till Prime Living för 66 miljoner kronor.


Credi: Bankerna negativa, bolaget ser förbättring

Ekonomi/Finansiering I marsupplagan av Catellas kreditbarometer Credi föll huvudindex med 2,7 enheter från 43,9 till 41,2. I linje med förra Credi föll både delindexet för nuvarande situation och för kommande period och är under vändpunkten 50,0. Bankerna är tydligt negativa, medan fastighetsbolagen har sett en svag förbättring i finansieringsvillkoren under de senaste tre månaderna och är optimistiska inför de kommande tre månaderna.


Alma gör första förvärvet i ny fond - köper av Sveafastigheter

Transaktioner Simon de Château har grundat både Sveafastigheter och det nyare Alma Property Partners. När Almas nya opportunistiska fond gör sitt första förvärv är säljaren - Sveafastigheter.


Catella etablerar Property Investment Management i Norge

Bolag Catella startar Property Investment Management i Norge och förvaltning av mezzanine-fonder i Luxemburg i partnerskap med Jarle Norman-Hansen och Bjarte Solheim, som båda har omfattande erfarenhet av fastighetsinvesteringar på de norska och nordiska marknaderna.


Catella rekryterar från SEB

Karriär Catella rekryterar Fredrik Brusewitz, närmast från SEB, till kapitalmarknadsteamet.


Catella: Försämrade finansieringsvillkor framöver

Ekonomi/Finansiering I decemberupplagan av Catellas kreditbarometer Credi föll huvudindex med 12,7 enheter till 43,9. Både delindexet för nuvarande situation och för kommande period föll kraftigt och det visar att de banker och fastighetsägare som ingår i barometern både har upplevt och förväntar sig försämrade finansieringsvillkor på fastighetsmarknaden för den kommande tremånadersperioden.


DNB säljer stort i Danmark

Transaktioner DNB säljer hela sin bostadsportfölj i Danmark, 1 000 lägenheter, till en internationell investerargrupp.


Svenska Hus köper 170 lägenheter

Transaktioner Svenska Hus köper tolv fastigheter med 170 lägenheter i Hässleholm av Blocket Holding AB.


Klart högre resultat för Catella

Bolag Catella Corporate Finance redovisar ett rörelseresultat på 24 miljoner kronor (11) för Q3.
Totalt uppgick koncernens rörelseresultat till 55 miljoner kronor (21).


Heimstaden gör sitt första förvärv i Lund

Transaktioner Heimstaden gör nu sitt första förvärv i Lund – en fastighet med 157 lägenheter i närheten av Max IV och ESS.


Catella rekryterar CFO internt

Karriär Marcus Holmstrand har utsetts till CFO och medlem i Catellas koncernledning. Han har arbetat som group business controller på Catella sedan 2011, och tillträder tjänsten med omedelbar verkan.


Credi: Sommarstormen mojnar ut?

Ekonomi/Finansiering Huvudindex i Catellas kreditbarometer Credi ökade med 2,1 enheter till 56,6 jämfört med 54,5 i juni 2015. Ökningen drevs av att både långivare och låntagare upplevde goda finansieringsvillkor under de senaste tre månaderna. Framåtblickande delindex bekräftar samtidigt ytterligare en avmattning och att finansieringsvillkoren förväntas vara oförändrade under kommande tremånadsperiod.


Sju nya till Catella – en tidigare konsult-vd

Karriär Catella förstärker den nordiska fastighetsrådgivningen med sju nya projektledare och analytiker till kontoren i Stockholm, Göteborg och Malmö. En av de nyrekryterade var tidigare Sverigechef för ett internationellt konsulthus.


Catella förstärker inom Wealth Management i Luxemburg

Bolag Dennis Nygren har utsetts till chef för Catellas Wealth Management i Luxemburg. Dennis har stor erfarenhet från internationell bankverksamhet och kommer senast från rollen som vd för Asset Management på Swedbank i Luxemburg.


HSB Malmö köper i Trelleborg

Transaktioner HSB Malmö köper hyresfastigheterna Harven 14 och 15 i Trelleborg. Säljare är familjen Nordin.


K2A köper vårdfastigheter

Transaktioner K2A har tecknat avtal om förvärv av sju vårdfastigheter i Hässleholm, Uppsala och Partille till ett underliggande fastighetsvärde om 93,5 miljoner kronor.


Catella etablerar Property Investment Management i Spanien och Portugal

Bolag Catella startar verksamhet inom Property Investment Management i Spanien och Portugal i ett initiativ under ledning av Javier Hortelano. Han har gedigen erfarenhet från marknaden för fastighetsinvesteringar i Europa och kommer till Catella från en roll som partner på PWC.


Profi köper av Galjaden i Täby

Transaktioner Profi Fastigheter köper Degeln 1 på Nytorpsvägen i Näsby Park. Fastigheten omfattar 11 800 kvadratmeter markyta med 4 600 kvadratmeter kommersiella lokaler. Profi tillträder fastigheten 30 juni.


Willhem köper 523 lägenheter i Göteborg

Transaktioner Willhem köper 523 hyreslägenheter i Gerås, Bergsjön. Därmed växer beståndet i Göteborg till totalt 2 640 lägenheter.


Nordström: Vi har fler affärer på gång

Transaktioner I förra veckan blev det klart med affären där Rikshem får köpa 1 600 bostäder och sju samhällsfastigheter i Luleå av kommunala Lulebo. Värdet i den affären är cirka en miljard kronor. Nu berättar Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) för Fastighetssverige att man har fler affärer på gång.

”Nu vänder vi kapitalströmmarna”

Transaktioner Niklas Nordström ser Rikshem-affären som en vändpunkt för Luleå. - Nu vänder vi kapitalströmmarna upp hit för första gången, säger han.


Catella: Närmar vi oss toppen?

Ekonomi/Finansiering I juni föll huvudindex i Catellas kreditbarometer Credi med 5,8 enheter till 54,8 jämfört med 60,3 i februari. Både långivare och låntagare indikerar en fortsatt avmattning. Samtidigt förbättrades tillgången till finansiering under de senaste tre månaderna och förväntas vara oförändrad under de kommande tre månaderna.


Här är första affären

Transaktioner Akka Egendom har ingått avtal om förvärv av fem fastigheter i Karlstad.


Willhem säljer 135 lägenheter i Malmö

Transaktioner Willhem säljer åtta bostadsfastigheter, med sammanlagt 135 lägenheter, i Malmö.Nytt Catellabolag köper i Linköping

Transaktioner Catella har etablerat ett nytt fastighetsbolag som köper en fastighet, med Ericsson som största hyresgäst, i Linköping.
Bolaget ska noteras på First North.


Förbättrat totalresultat för Catella

Bolag Catella redovisar kraftigt förbättrade Q1-siffror jämfört med föregående år, men corporate finance-sidans siffror är svagare.


Catella säljer Nordic Fixed Income

Bolag Catella säljer sin del av Nordic Fixed Income till Arctic Securities.


Ny ledning för Catellas europeiska investeringsverksamhet

Karriär Catella genomför en organisationsändring. Det nya affärsområdet Property Investment Management, med investeringar på fem olika europeiska marknader, ska ledas av Timo Nurminen tillsammans med Andreas Kneip och Francois Brisset.


Wikström lämnar Catella

Karriär Catellas CFO Ando Wikström lämnar bolaget. Han har sagt upp sig på egen begäran.


Corem köper i Halmstad

Transaktioner Corem utökar sitt bestånd i Halmstad genom köp av lager-/produktionsfastigheten Flygaren 21. Värdet i affären uppgår till 121 miljoner kronor.


Kungsleden emitterar obligationslån om 375 miljoner kronor

Ekonomi/Finansiering Kungsleden emitterar ett tvåårigt, icke-säkerställt, obligationslån på den svenska marknaden. Lånet uppgår till 375 miljoner kronor och har slutligt förfallodatum i maj 2017.


Newsflash

Han ersätter Nordvall på Catella

Karriär I höstas lämnade Anders Nordvall posten som chef för Catellas fastighetsrådgivning. Grundaren Johan Ericsson gick då in som tillförordnad chef. Nu har man hittat en permanent ersättare.


Lindqvist: Vi går mot rekordlåga direktavkastningskrav

Sverige Catellas analyschef Arvid Lindqvist tror att vi inom en snar framtid kommer att se nivåer på direktavkastningskrav under det vi tidigare har betecknat som botten.


Estea köper i Stockholm

Transaktioner Estea har genom dotterbolag köpt fastigheten Vreten 12 i Västberga industriområde i södra Stockholm.


Klart: D Carnegie köper av Patrizia

Transaktioner Nu är det klart att D Carnegie köper tre fastigheter i Storstockholm, två i Jordbro och en i Vårberg, av det tyska fondbolaget Patrizia.


Partillebo säljer till bostadsrättsföreningar

Transaktioner Kommunala Partillebo säljer två fastigheter med 98 lägenheter till bostadsrättsföreningen Silva för 96 miljoner kronor.


Postnord miljardsäljer i Köpenhamn

Transaktioner Postnord säljer sitt danska huvudkontor samt en brevterminal för 1 152 miljoner kronor.


Sagax köper i Helsingfors

Transaktioner Sagax köper två fastigheter i Helsingforsområdet för 118 miljoner kronor.


Klövern köper för 360 miljoner i Göteborg

Transaktioner Klövern köper i två separata affärer två kontorsfastigheter i Majorna, Göteborg, för 360 miljoner kronor.


Varnar för enfastighetsbolagen

Bolag Dagens Industri varnar privatinvesterare för de olika enfastighetsbolagen som har noterats på First North.
Uppläggen beskrivs bland annat som ”att plocka mynt från tågrälsen”.


Catella: Fortsatt kreditexpansion

Ekonomi/Finansiering Huvudindex för Catellas kreditbarometer Credi steg till 60,3 i februari 2015, från 56,6 i oktober 2014. Trenden med avmattning som pågått sedan oktober 2013 är därmed bruten och både långivare och låntagare är mer optimistiska än i oktober 2014.


TH Real Estate köper Nova Lund för drygt 1,6 miljarder kronor.

Internationell aktör storköper i Lund

Transaktioner En internationell aktör köper Nova Lund köpcentrum för drygt 1,6 miljarder kronor. Säljare är Unibail Rodamco.


Catella i stort bostadsprojekt i Tyskland

Transaktioner Bolagen Living Central 1-11, som förvaltas av Catella Corporate Finance GmbH köper ett 38 000 kvadratmeter stort bostadsprojekt i centrala Dusseldorf.


Rådgivningen lyfter Catella

Bolag Catella gör ett resultat på 102 miljoner kronor (1) för Q4. Corporate Finance-sidan gör ett resultat på 53 miljoner kronor (9).


Kungsleden köper i Högsbo.

Kungsleden köper i Högsbo

Transaktioner Kungsleden köper en fastighet i Högsbo, Göteborg, av ett norskt investeringsbolag för 130 miljoner kronor.


Ny ledning för Catellas Corporate Finance i Europa

Karriär Catella har utsett Emmanuel Schreder och Jesper Bo Hansen som ansvariga för verksamhetsgrenen Corporate Finance.


Catella-teamet på plats på Cushman & Wakefield

Karriär Nu är Cushman & Wakefields nya kapitalmarknadsteam på plats.


Aberdeen säljer i Göteborg

Transaktioner Aberdeen Fastighetsfond Sverige har sålt fastigheten Nordstaden 17:8 på Östra Hamngatan 17 i Göteborg. Fastigheten är nyligen ombyggd och utbyggd till modern kontorsstandard och är fullt uthyrd.


Andreas Nelvig ringde på torsdagsmorgonen i börsklockan.

NP3 på börsen – första avsluten upp tolv procent

Bolag Nu på morgonen inleddes handeln med NP3:s aktier på Stockholmsbörsen.
De första avsluten gjordes på 33,50 kronor, nästan tolv procent upp från teckningskursen 30 kronor.


Nytt bolag köper Volvofastighet – noteras på First North

Transaktioner Doughty Hanson säljer Volvo PV:s stora anläggning i Torslanda, Göteborg.
Köpare är ett nytt bolag, skapat av Catella. Bolagets aktier noteras inom kort på First North.


Flera transaktioner att vänta

Event 2014 har hittills varit ett bra transaktionsår och 2015 lär inte bli sämre.
– Vi ser en aktivitet som vi inte sett sen 2006, 2007, sade Johan Ericsson på Catella under gårdagens Fastighetsmarknadsdagen i Stockholm.


Hemsö och Hemfosa i affär om 4,4 miljarder kronor

Transaktioner Hemsö och Hemfosa genomför en bytesaffär. Hemfosa köper för närmare 3,3 miljarder och Hemsö för drygt 1,1 miljarder kronor.


Lundbergs köper för 325 miljoner

Transaktioner Lundbergs köper en fastighet på Birger Jarlsgatan i Stockholm för 325 miljoner kronor.


Victoria Park säljer – 20 procent över värdering

Transaktioner Victoria Park säljer två fastigheter i Åhus, ur beståndet bolaget köpte av Tornet.
Försäljningspriset, 152,5 miljoner kronor, är 20 procent över värdering.


Arvid Lindqvist går till Catella

Karriär Newsecs chefsekonom Arvid Lindqvist blir efter årsskiftet ny analyschef på Catella.


Halverat resultat för Catella Corporate Finance

Bolag Catellas Corporate Finance-gren redovisar ett resultat på 11 miljoner kronor för tredje kvartalet (22).


Credi: Finansiering svårare framöver

Ekonomi/Finansiering Catellas kreditbarometer Credi visar nu på ett trendbrott för finansieringsförutsättningarna. De senaste tre månaderna har varit fortsatt positiva men tillgången till finansiering ser inte ut att förbättras ytterligare de närmaste tre månaderna.


Dr Thomas Beyerle, chef för Catellas analysverksamhet.

Catella: 515 miljarder euro tar sikte på Europa

Transaktioner Enligt Catella har det kapital som tar sikte på europeiska fastighetsinvesteringar mer än fördubblats sedan 2007, året före finanskrisen. Summan är nu uppe i hela 515 miljarder euro.


Nordika rekryterar analytiker från Catella

Karriär Nordika har rekryterat Sebastian Iaconelli, närmast från Catella, som analytiker.


Tom Lindahl, Bård Bjölgerud och Johan Ericsson diskuterar transaktionsläget på Fastighetsmarknadsdagen i november.

Transaktionstrio till Fastighetsmarknadsdagen i Stockholm

Fastighetsmarknadsdagen Stockholm På Fastighetsmarknadsdagen i Stockholm i november kommer tre av Sveriges tyngsta transaktionskonsulter att diskutera transaktionsåret 2014 och utsikterna för 2015.


Genesta rekryterar Mässing och Forsman

Karriär Genesta rekryterar Gunnar Mässing, tidigare vd för Kista Galleria, och Niclas Forsman, närmast från Catella.


Kungsleden köper Malmömässan.

Kungsleden köper Malmömässan i Hyllie

Transaktioner Kungsleden köper Malmömässan, och ett planerat parkeringshus intill, av Midroc för 320 miljoner kronor.


Catella rekryterar tre medarbetare

Karriär Nyligen tappade Catella flera ledande medarbetare till Cushman & Wakefield.
Catella har nu rekryterat tre nya medarbetare, bland annat en tidigare vice vd på ett börsbolag.


Savills rekryterar värderare till Göteborgskontoret

Karriär Savills förstärker sitt värderingsteam i Göteborg med Peter William-Olsson Berglin. Han kommer närmast från Catella.


Citycon satsar dryg miljard i Mölndals Galleria

Transaktioner NCC inleder ett samarbete med finska fastighetsbolaget Citycon för den fortsatta utvecklingen och uthyrningen av Mölndals Galleria. Citycons avsikt är att köpa projektet när det är färdigt. Investeringen uppgår till 1,1 miljarder kronor.


Newsflash

Catella stärker fastighetsrådgivningen i Göteborg

Karriär Catella rekryterar Annette Utternäs som ny senior projektledare till fastighetsrådgivningen i Göteborg.


Midroc säljer kontorsprojekt i Hyllie

Transaktioner Midroc säljer kontorsprojektet Hermod i Hyllie, omfattande 6 300 kvadratmeter uthyrningsbar yta.


Fem lämnar Catella – Johan Ericsson ny chef för fastighetsrådgivning

Bolag Fem medarbetare på fastighetsrådgivningen på Catella – bland andra chefen Anders Nordvall – lämnar bolaget.
Grundaren Johan Ericsson har utsetts till tillförordnad chef.


CBRE rekryterar ny vice vd

Karriär CBRE har rekryterat en ny vice vd för den svenska verksamheten. Han kommer närmast från Catella.


Diös säljer till BRF

Transaktioner Diös säljer fastigheten på Strandgatan 22 i Östersund till en nybildad bostadsrättsförening för knappt 20 miljoner kronor.


NREP köper 700 lägenheter i Danmark

Transaktioner NREP köper, genom NREP Nordic Strategies Fund, en portfölj med 700 lägenheter i Danmarks största fastighetsaffär hittills i år.


Ny analyschef på Catella

Karriär Dr Thomas Beyerle är utsedd till analyschef för Catellas europeiska fastighetsrådgivning. Rollen är ny på Catella och Beyerle kommer att ansvara för att utöka koncernens aktiviteter inom marknadsanalys och värdering.


Sveafastigheter säljer köpcentrum i Kalmar

Transaktioner Sveafastigheters fond 1 har sålt ”Modehuset” i Kalmar.


NP3 köper stort av Kungsleden

Transaktioner NP 3 köper 38 fastigheter av Kungsleden för 760 miljoner kronor.
Kungsleden lämnar därmed tio orter i Norrland och siktar nu på att bli en aktiv köpare igen.


AMF Fastigheter säljer Gårda 13:6 och lämnar därmed Göteborgs fastighetsmarknad.

AMF miljardsäljer och lämnar Göteborg

Transaktioner AMF Fastigheter säljer kontorsfastigheten Gårda 13:6 belägen i området Gårda cirka en kilometer från Göteborgs centralstation. Köpeskillingen uppgår till cirka 950 miljoner kronor. I och med detta har AMF Fastigheter sålt den sista och kvarvarande fastigheten i Göteborg. Ägandet kommer nu att koncentreras till Stockholmsområdet.


Catellas Credi: Framtiden fortsatt ljus

Ekonomi/Finansiering Catellas kreditbarometer Credi för juni 2014 indikerar en fortsatt expansiv fastighetsfinansieringsmarknad även om index föll 1,4 enheter till 66,3. En majoritet av både låntagare och långivare anser att tillgången till finansiering förbättrats under det senaste kvartalet och kommer att fortsätta att förbättras under kommande kvartal.


Sigillet köper ur Kungsledens GE-portfölj

Transaktioner Sigillet köper två fastigheter ur Kungsledens GE-portfölj. Värdet i affären uppgår till totalt 222 miljoner kronor.


Kungsleden säljer två fastigheter i centrala Göteborg, bland annat Inom Vallgraven 16:21.

Kungsleden säljer ur GE-portföljen i Göteborg

Transaktioner Kungsleden säljer två fastigheter i centrala Göteborg. Fastigheterna ingår i den portfölj man köpte av GE Capital Real Estate i höstas. Den totala köpeskillingen uppgår till 157 miljoner kronor.


Ny chef för Catellas svenska fondverksamhet

Karriär Erik Kjellgren är utsedd till ny chef för Catellas svenska fondverksamhet. Han har gedigen erfarenhet av analys och kapitalförvaltning från ett antal ledande positioner inom finansbranschen. Erik Kjellgren efterträder den nuvarande chefen Mats Andersson.


Två nya till Catellas styrelse

Karriär Joachim Gahm och Anna Ramel föreslås som nya ledamöter i Catellas styrelse.


Catella KAG säljer Bravidahuset

Transaktioner Den tyska fonden Catella KAG har avyttrat fastigheten Likriktaren 3 – Bravidahuset - på Telefonplan i Stockholm.


Så här planerade Henderson att utveckla Kållereds Köpstad. Nu säljs fastigheterna till Ikano.

Ikano köper stort av Henderson i Kållered

Transaktioner Ikano Retail Centres köper fem handelsfastigheter, omfattande 39 000 kvadratmeter, i Kållered Köpstad av TIAA Henderson.


Rödkallen 11 i Malmö.

Kungsleden köper av Profi i Malmö

Transaktioner Kungsleden köper två fastigheter av Profi i Malmö för 66 miljoner kronor.


Palmgren: Siktar på en första stängning till sommaren

Bolag Anders Palmgrens viktigaste uppdrag på Genesta är att få fond 2 på plats.
- Vi siktar på en första stängning till sommaren, på cirka 100 miljoner euro, säger Palmgren till Fastighetssverige.


Klövern slutför förvärvet av Globen City

Transaktioner Klövern slutför förvärvet av Globen City och Startboxen 3, en affär värd 3,8 miljarder kronor.


Genesta-grundare återvänder

Karriär En av grundarna av Genesta har återvänt till bolaget. Han har de senaste sex åren jobbat på Catella.


Minusresultat för Catella

Ekonomi/Finansiering Catella redovisar röda siffror för förra årets fjärde kvartal.


Catella rådgivare för 50 miljarder under 2013

Transaktioner Catella har varit rådgivare i fastighetstransaktioner till ett värde av 50 miljarder kronor under 2013, varav 20 miljarder kronor rör den svenska marknaden.


Catena genomför 400-miljonersaffär

Transaktioner Catena fullföljer sitt bud och förvärvar två fastigheter till ett sammanlagt fastighetsvärde om 396 miljoner kronor från Logistikkbygg 1 AS., ett bolag som etablerats och förvaltas av Pareto Project Finance AS.


NREP köper Saltsjöbaden centrum

Transaktioner NREP köper Saltsjöbaden centrum för 160 miljoner kronor.


Catella blir största ägare i kapitalförvaltare

Bolag Catella ökar ägarandelen från 25 procent till cirka 51 procent i kapitalförvaltaren IPM Informed Portfolio Management (IPM) genom förvärv av aktier. Köpeskillingen uppgår till cirka 25,7 miljoner kronor samt en potentiell tilläggsköpeskilling.


Varbergs Stenfastigheter köper i Brämaregården

Transaktioner Varbergs Stenfastigheter köper elva fastigheter, innehållande 145 lägenheter, i Brämaregården på Hisingen i Göteborg.


Söderport säljer bilprovningsfastigheter

Transaktioner Söderport, som ägs av Hemfosa och Sagax, säljer 17 fastigheter omfattande 18 500 kvadratmeter ur det bestånd av bilprovningsfastigheter som Söderport förvärvade 2012.
Därmed har Söderport bara kvar fastigheter i Stockholmsregionen i bilprovningsportföljen.


Damne till Catellas styrelse

Karriär CA Fastigheters vd Johan Damne föreslås som ny styrelseledamot i Catella.


Egnahemsbolaget köper mark av Skanska

Transaktioner Egnahemsbolaget köper ett markområde på nästan 85 000 kvadratmeter av Skanska i Hisings Kärra i Göteborg.


Citycon säljer shoppingcenter i Finland

Transaktioner Citycon säljer ett shoppingcenter i Torikeskus i Finland till en lokal investerare. Värdet i affären landar på cirka 130 miljoner kronor.


Catella startar nytt affärsområde i Frankrike

Bolag Catella etablerar kapitalförvaltning inom fastighetssektorn i Frankrike med start under våren 2014. Verksamheten kommer att drivas under ledning av François Brisset, tidigare vd och en av grundarna av DTZ Asset Management.


Aberdeen storköper av Akelius

Transaktioner Aberdeen Residential Sweden AB köper en portfölj med 800 lägenheter och 6 600 kvadratmeter lokalyta i Öresundsregionen av Akelius.


Fastighetsrådgivningen lyfter Catella

Bolag Catella gör en vinst före skatt på 16 miljoner kronor för årets tredje kvartal (-29). Corporate Financedelen gör ett resultat på 22 miljoner kronor (8), medan kapitalförvaltningen redovisar en förlust på 2 miljoner kronor (-27).Kungsleden köper av Wallexia i Göteborg

Transaktioner Kungsleden köper två lager- och butiksfastigheter i Högsbo, Göteborg.
Säljare är Wallexia och köpeskillingen är cirka 56 miljoner kronor.


Offentliga hus köper i Karlstad

Transaktioner Offentliga Hus köper fastigheten Landstingshuset i Karlstad om cirka 10 000 kvadratmeter.


Catella: Växande riskaptit

Ekonomi/Finansiering Catellas kreditbarometer Credi för tredje kvartalet 2013 visar att kreditmarknadssentimentet steg igen jämfört med föregående kvartal. Credis huvudindex ökade med 4,4 punkter till den högsta noteringen hittills på 69,3 och den positiva trenden återspeglas både i index för nuvarande läget och framtidsförväntningar.


Här är kontorspanelens framtidsområden i Göteborg

Event En kvalificerad panel diskuterade Göteborgs kontorsmarknad på Lokalmarknadsdagen. De gav också sin syn på områdena med mest utvecklingspotential jämfört med nuläget.


Wermlands Invest köper 8 500 kvadrat i Karlstad

Transaktioner Wermlands Invest köper fastigheten Fyrklövern 1 i Karlstad, omfattande 8 511 kvadratmeter.


Ica Fastigheter rekryterar från Catella

Karriär Ica Fastigheter har tillsatt en ny tjänst som Director Business Development & Investments, med en rekrytering från Catella.


Plusresultat för Catella

Bolag Efter ett svagt första kvartal lyfter Catella under det andra och redovisar ett plusresultat på 11 miljoner kronor (-3).Catella ansöker om notering av obligationslån på Nasdaq OMX Stockholm

Ekonomi/Finansiering Catella ansöker om notering av ett obligationslån om 200 miljoner kronor.


Balder köper Kanoldhuset i Göteborg

Transaktioner Balder köper Kanoldhuset intill Liseberg i Göteborg av Aberdeen för cirka 190 miljoner kronor.


Fastpartner miljardköper – går in på nya marknader

Transaktioner Fastpartner köper 14 fastigheter av en Valadfond. Fastigheterna ligger i Stockholm, Göteborg, Malmö samt Växjö.


Credi: Finansieringsmarknaden lättar allt mer

Ekonomi/Finansiering Catellas kreditbarometer Credi steg under andra kvartalet till den högsta noteringen sedan starten 2012. Sentimentindikatorn steg från 55,9 under första kvartalet till 64,9 under andra kvartalet. Resultatet baseras på en enkätundersökning genomförd i juni.


184 lägenheter i Sundsvall sålda

Transaktioner Sveahem, ägt av bröderna Peter och Mattias Karlsson, köper fem åtta våningar höga punkthus i Sundsvall. Husen innehåller 184 lägenheter och omfattar en uthyrningsbar area på 12 507 kvadratmeter.


Kungsleden köper i Göteborg

Transaktioner Kungsleden köper två fastigheter i Göteborg för 70 miljoner kronor.
- Med dessa fastighetsköp börjar vi implementeringen av Kungsledens investeringsprogram som är en av hörnstenarna i vår nya affärsstrategi, säger Anders Kvist, tillförordnad vd för Kungsleden.


Catellaledamot lämnar – får regeringsförordnande

Karriär Niklas Johansson har på egen begäran lämnat befattningen som styrelseledamot i Catella AB. Skälet till detta är att regeringen har förordnat Niklas till chef för avdelningen för kommuner och statligt ägande.


Catella nyanställer inom fastighetsrådgivning

Karriär Catella har rekryterat Jenny Lindholm och Jenny Johansson till fastighetsrådgivningen i Stockholm.


Sveafastigheter köper tillbaka i Kalmar

Transaktioner 2008 sålde Sveafastigheters första fond två handelsfastigheter i Hansa City i Kalmar till en fond förvaltad av Axa för 420 miljoner kronor.
Nu köper Sveafastigheters tredje fond tillbaka fastigheterna. Helaba står för finansieringen.


Ny chef för Catellas fastighetsrådgivning

Bolag Thomas Persson övergår till en senior projektledarroll inom Catella. Hans efterträdare som ansvarig för fastighetsrådgivningen på Catella är utsedd.


Balder köper i Stockholm för 815 miljoner

Transaktioner Balder köper tre fastigheter med en total yta om 19 300 kvadratmeter i Stockholm. Den totala volymen i affären uppgår till 815 miljoner kronor.


Kopparstaden säljer 434 lägenheter

Transaktioner Nu är kommunala Kopparstadens storförsäljning i Falun klar. Bolaget säljer 434 lägenheter.


Johan Ericsson lämnar över vd-posten

Bolag Johan Ericsson avser att lämna sin befattning som vd och koncernchef för Catella under året. En process inleds därför för att söka hans efterträdare.


Afa Fastigheter köper HSB:s huvudkontor

Transaktioner Afa Fastigheter köper HSB:s huvudkontor på Fleminggatan på Kungsholmen i centrala Stockholm.


Klövern emitterar säkerställd obligation

Ekonomi/Finansiering Klövern emitterar ett obligationslån om 700 miljoner kronor. Lånet är säkerställt av en portfölj med förvaltningsfastigheter i Karlstad.


Catella: Förbättrat låneklimat på fastighetsmarknaden

Sverige Catellas kreditbarometer Credi för första kvartalet 2013 visar tydligt att utsikterna för lånefinansiering av fastigheter förbättras. Därmed bekräftas den svaga indikation om förbättrade förhållanden som presenterades i Credi för fjärde kvartalet 2012.
Credis huvudindikator, där ett index över 50 indikerar en förbättrad tillgång på lånefinansiering, för mars 2013 stiger från 50,1 till 55,9.


Catella bildar allians med brittisk rådgivare

Bolag Catella har inlett ett samarbete med en brittisk rådgivningsfirma.


Ny chef för Catella i Frankfurt

Karriär Thomas Lindner är sedan månadsskiftet ny chef på Catellas Frankfurtkontor.


Catella startar finansieringsrådgivning i Tyskland

Bolag Catella breddar den tyska verksamheten med finansieringsrådgivning. Initiativet är ett led i arbetet att utveckla tjänsteutbudet, med målet att vid sidan av transaktionsrådgivning också erbjuda finansierings- och värderingstjänster på samtliga elva marknader som Catella finns på.


Varbergs Stenfastigheter köper i Mölnlycke

Transaktioner Varbergs Stenfastigheter köper tillsammans med Mölnlycke Fastighets AB en bostadsfastighet i Mölnlycke.


Catella Bank expanderar i Göteborg

Bolag Catella Bank expanderar sin verksamhet inom förmögenhetsförvaltning genom att rekrytera fyra personer i Göteborg. Detta är ett led i Catellas strategi att etablera ett starkt alternativ till de stora bankernas standardiserade service genom att bygga vidare på Catellas starka position hos företags- och fastighetsägare.


Ektornet säljer kommersiellt i Estland

Transaktioner Ektornet säljer sin portfölj av kommersiella fastigheter i Estland. Det rör sig om 16 kommersiella fastigheter, omfattande 68 000 kvadratmeter.


Catella Capital går in stort i Catena

Bolag Peab har sålt av hela sitt innehav i Catena till Catella Capital, som nu äger 10,3 procent av bolaget.


Acta säljer i Mariefred

Transaktioner Acta-ägda Hyresbostäder i Sverige II AB, som sålde i Rosengård till Victoria Park, har nu också sålt ett bestånd i Mariefred.


DNB säljer Kista Galleria

Transaktioner DNB Group säljer Kista Galleria för cirka 4,6 miljarder kronor.


Sveafastigheter säljer Vattenfalls tidigare huvudkontor

Transaktioner Sveafastigheter säljer Vattenfalls tidigare huvudkontor i Vällingby Parkstad. Fastigheterna kommer att byggas om till bostäder.


Catella: Klar förbättring på kreditmarknaden

Bolag Catellas indikator Credi (Catella Real Estate Debt Indicator) för december visar på en ökad tillgång till krediter samt krympande kreditmarginaler för fastighetsfinansiering under de senaste tre månaderna. Detta innebär en klar förbättring jämfört med september då marknadens aktörer förväntade sig att finansieringsvillkoren skulle försämras något under de kommande tre månader.


Tysk fond säljer för 300
miljoner i centrala Stockholm

Transaktioner Den tyska fondförvaltaren IVG Funds har sålt en kontorsfastighet i Stockholm CBD för en av sina fonder, som vänder sig till institutionella investerare. Köpeskillingen uppgår till drygt 300 miljoner kronor.


Fastpartner köper av B&B Tools

Transaktioner Fastpartner köper två logistikfastigheter av B&B Tools, som fortsätter att vara hyresgäst i fastigheterna. Den sammanlagda ytan omfattar cirka 81 500 kvadratmeter.


Catella ökar ägandet i IPM

Bolag Catella ökar ägarandelen från ca 5 procent till 25 procent i IPM Informed Portfolio Management AB genom en riktad nyemission uppgående till 33 miljoner kronor.


Catella får säljuppdraget av Kopparstaden

Transaktioner Catella får uppdraget att sälja 434 av kommunala Kopparstadens lägenheter i Falun.


NREP köper för 750 miljoner

Transaktioner NREP – Nordic Real Estate Partners – köper i fyra separata affärer logistikfastigheter omfattande sammanlagt 86 000 kvadratmeter för 750 miljoner kronor.


Hälften sålda på Catellas auktion

Transaktioner Fredagens auktion blev bättre än torsdagens, sammantaget blev hälften av fastigheterna på Catellas auktion sålda.
- Dessutom för vi diskussioner med intressenter om vissa av fastigheterna som inte blev sålda i auktionen, säger Erik Westerlund på Catella.


Château: Jag är inte förvånad

Transaktioner I torsdags hade Sveafastigheter med åtta fastigheter till ett värde om en bit över 100 miljoner kronor till försäljning på Catellas auktion. Av dem såldes bara två till ett värde om cirka tio miljoner kronor.


Andra auktionsdagen – dessa fastigheter ropas ut

Transaktioner I dag är det andra och sista dagen av Catellas auktion. Av dagens 21 fastigheter som ropas ut till försäljning ägs 16 av Valad.


Misslyckad start för Catellas auktion

Transaktioner I går startade Catellas auktion där 25 fastigheter till ett värde om ungefär 230 miljoner kronor ropades ut till försäljning. Men det gick inte riktigt som man tänkt sig.


Auktionsstart i dag – dessa fastigheter säljs

Transaktioner I dag startar Catellas auktion och dessa 25 fastigheter ropas ut till försäljning.


Mikael Pauli ny chef för
Catella Förmögenhetsförvaltning

Karriär Catellas förmögenhetsförvaltning i Sverige och i Luxemburg samordnas i blivande Catella Bank, tidigare Banque Invik. Som chef för den nya enheten har Mikael Pauli rekryterats.


Catella stärker inom transaktion och finansiering

Karriär Catella anställer fyra nya medarbetare, två finanseringsspecialister och två personer som ska jobba med transaktioner.


Catella emitterar femårigt obligationslån

Bolag Catella emitterar ett femårigt icke säkerställt obligationslån om 200 miljoner kronor.


”Obligationer kan stå för 10-20 procent av finansieringen framöver”

Bolag I Fastighetssveriges senaste nummer görs en stor genomgång av de börsnoterade bolagens finansieringsstrategier.
Catellas finansieringsexperter uttalar sig om de rådande trenderna.
- Framöver kan obligationsmarknaden mycket väl stå för 10-20 procent av fastighetsfinansieringen i Sverige, säger Anders Palmgren, ansvarig för Catellas corporate finance-verksamhet.


Svagt på fastighetslånemarknaden trots förbättring för bankerna

Sverige Det är fortsatt låga förväntningar hos aktörerna på den svenska fastighetslånemarknaden. Det visar den nya upplagan av Catellas indikator Credi (Catella Real Estate Debt Indicator).


Restate rekryterar chef från Catella

Karriär Restate Bjurfors Isaksson Brolin AB har rekryterat en ansvarig för rådgivning vid kommersiella fastighetstransaktioner. Han kommer närmast från Catella.


Catella-auktionen har växt - nu nio säljare

Transaktioner Catella-auktionen som startar 25 oktober har nu växt med ytterligare en säljare. Dessutom kan man nu precisera värdet på fastigheterna som ska auktioneras ut.


Niam säljer i Göteborg

Transaktioner Niam Nordic Fund IV säljer en 16 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet i Göteborg. Köpare är en relativt ny aktör på marknaden.


De säljer på Catellas auktion

Transaktioner Åtta fastighetsägare kommer att sälja 74 fastigheter, med ett sammanlagt värde om mellan 500 miljoner och en miljard kronor, på Catellas auktion i slutet av oktober.


Han får ansvaret för Aberdeens bostadsfond

Bolag Aberdeen har nu utsett en ansvarig för sin nya bostadsfond, Aberdeen Residential Sweden.


Sveafastigheter kvartsmiljardsäljer

Transaktioner Sveafastigheter säljer en bostadsportfölj i Sundsvall för 277 miljoner kronor.


Catella avbryter bankförsäljning

Bolag Catella avbryter försäljningen av Banque Invik och namnändrar banken till Catella Bank. Catella ser nya möjligheter, bland annat att kunna erbjuda finansieringslösningar till Catellas kunder inom transaktionsrådgivning.


Akademiska Hus rekryterar ny vice vd

Bolag Akademiska Hus tillsätter en ny vice vd, som blir chef över enheten Fastighet.


Catella lanserar finansieringsindikator – här är resultaten i första rapporten

Bolag I syfte att belysa trender och förändringar inom fastighetsfinansiering lanserar Catella i dag Credi – Catella Real Estate Debt Indicator. Credi indikerar läget på den svenska fastighetslånemarknaden. Resultaten i den allra första rapporten vittnar om ett stabilt läge med en svag förväntan om en försämrad kreditsituation.


Catella: Fastigheter för
en miljard ska auktioneras ut

Transaktioner De 50 - 100 fastigheter som kommer auktioneras ut i höst har ett värde om cirka en miljard kronor.


Nytt försäljningsformat: Auktioner att vänta i höst

Bolag Efter de positiva erfarenheterna efter Kefren-auktionen i höstas planerar nu Catella Corporate Finance nya auktioner. Skillnaden nu är att det inte handlar om obestånd, utan ett för Sverige helt nytt försäljningsformat.


Catella beslutar om utdelningspolicy

Bolag Catella har beslutat att dela ut minst 50 procent av koncernresultatet efter skatt till aktieägarna.


Strihagen till Catella

Karriär Catella knyter Ubbe Strihagen till bolaget för att stärka Catellas kapitalförvaltning inom fastighetsområdet. Han kommer närmast från fondbolaget Schroder Investment Management.


Mipim: Catellas Cocktail

Mipim Catellas cocktail avslutade tisdagskvällen. Se bilderna här.


Catellaprofil lämnar bolaget

Karriär En av den svenska fastighetsmarknadens största profiler lämnar Catella vid augustis utgång.
- Det är dags att göra något annat, säger han till Fastighetssverige.


Vinstlyft för Catella

Bolag Catellas resultat efter skatt för fjärde kvartalet förra året uppgick till 65 miljoner kronor, jämfört med 35 miljoner kronor för motsvarande period året före.


Catella-fond köper i Finland

Transaktioner Catella-fonden Sarasin Sustainable Properties – European Cities har köpt en kontorsfastighet i Helsingfors för cirka 161 miljoner kronor.


Svenska Bostadsfonden köper av Akelius

Transaktioner Svenska Bostadsfonden köper cirka 400 lägenheter av Akelius, och går genom köpet in på en, för fonden, ny ort.


De är bäst i Skåne

Öresund I torsdags genomfördes Öresundsinstitutets konferens Real Estate Öresund. Skånes bästa konsulter inom områdena transaktionsrådgivning, transaktionsjuridik, värdering, förvaltning och lokaluthyrning korades. Här är vinnarna.


Aberdeen rekryterar från Catella

Karriär Aberdeen rekryterar en fondanalytiker, som närmast kommer från Catella.


Catellas transaktionsvolym 2011: 60 miljarder

Bolag Catellas fastighetsrådgivning, med verksamhet i tio europeiska länder, redovisar en transaktionsvolym om 60,8 miljarder kronor (6,8 miljarder EUR) för 2011.


PWC rekryterar från Catella

Karriär PWC rekryterar en ansvarig för transaktioner i Öresundsregionen. Han kommer närmast från Catella.


Peter Andersson följer inte med till Diös

Karriär Peter Andersson som har lett Norrvidden sedan bolagets start 2002 följer inte med in i nya Diös, som i fredags slutligen genomförde förvärvet av Norrvidden.


Catella-ledare säljer sina andelar

Bolag Catellas Johan Ericsson, Lennart Schuss och Ando Wikström säljer nu sina delar av Catella.


Catella Corporate Finances
2011 mycket starkt

Bolag Catella Corporate Finance har hittills under 2011 agerat rådgivare i totalt 68 transaktioner med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 24 miljarder kronor i Sverige. Därmed har Catella medverkat i mer än var fjärde krona som omsatts på den svenska fastighetsmarknaden hittills under 2011.


Ökade förluster för Catella

Bolag Catella redovisar en väsentligt större förlust för årets tredje kvartal jämfört med motsvarande period förra året.


Styrelsemedlem säljer sitt innehav i Catella

Bolag Styrelsemedlemmen Peter Gyllenhammar säljer hela sitt innehav i Catella. Köpare är huvudägaren och ordföranden Johan Claesson.


Akelius äldreboendeportfölj såld

Transaktioner Akelius har nu sålt sin portfölj med äldreboenden. 16 fastigheter har sålts för 1,2 miljarder kronor.
- Vi kommer att använda överskottet till att uppgradera våra bostäder, säger vd Pål Ahlsén till Fastighetssverige.


HSB Skåne köper för ombyggnation

Transaktioner HSB Skåne köper Individuell Människohjälps fastighet på Spolegatan i centrala Lund.
Tanken är att konvertera fastigheten till studentbostäder.


”Det kommer kännas lite tomt”

Sverige När dagens fastigheter är utropade och sålda är Kefren-auktionerna slut.
Erik Westerlund på Catella har suttit med på varenda auktion under de här tre veckorna.
– Det kommer att kännas lite tomt, säger han till Fastighetssverige.


AP 2 rekryterar från Catella

Karriär Andra AP-fonden har rekryterat en ansvarig för fondens fastighetsinvesteringar. Hon kommer närmast från Catella.


Ny konsultstandard lanserad på Expo Real

Expo Real En ny standard för rådgivare inom fastighetstransaktioner och uthyrning lanserades på Expo Real.
Catella är ett av de bolag som uttalar sig om att de ska följa den.


Kefren: Exakt som värderingarna

Transaktioner KEFREN På första dagens Kefrenauktion skulle fastigheter värderade till 393,6 miljoner kronor säljas. De såldes för nästan exakt den summan; 393,65 miljoner.
I dag fortsätter auktionen, bland annat ska en fastighet värderad till 390 miljoner kronor säljas.
Här finns en förteckning över samtliga gårdagens affärer – och vilka fastigheter som ska säljas i dag.


Catellas kommunikationschef får gå

Karriär På grund av organisationsförändringar fortsätter Catella att krympa ledningsgruppen. Den här gången får kommunikationschefen gå.


Norrvidden sålt

Transaktioner I våras meddelades det att Norrvidden skulle säljas. Nu är affären om 5,8 miljarder kronor klar.


Amplion lägger ner i Sverige

Bolag Förvaltningsbolaget Amplion – ett dotterbolag till Catella – lägger ner sin svenska verksamhet. Bolaget ska fokusera på Finland.


Akelius köper 285 lägenheter

Transaktioner Akelius Fastigheter köper 285 lägenheter i centrala Eskilstuna.
- Sammanlagt har vi köpt för 3,5 miljarder kronor i Sverige och Tyskland i år, säger Akelius koncernchef Pål Ahlsén till Fastighetssverige.
Siktet är inställt på förvärv för ytterligare 1,5 miljarder kronor innan året är slut.


Profi säljer byggrätter till JM

Transaktioner Profi säljer drygt 7 000 kvadratmeter byggrätter i södra Malmö till JM, som ska utveckla bostäder på fastigheten.


Palmgren om Kefren-auktionen: ”Intresset är jättestort”

Transaktioner Måndag den 3 oktober startar den stora Kefren-auktionen där nästan 150 fastigheter till ett värde av 4,3 miljarder kronor ska auktioneras ut. Anders Palmgren på Catella är finansiell rådgivare i processen och känner tillförsikt inför auktionen.
- Det ser väldigt bra ut, säger han.


Se film från Fatburen-auktionen

Juridik Nu har en film som visar den hemliga auktionen där Aareal Bank köper fastigheten Fatburen för en krona lagts ut på Youtube.


Kefren: Auktionsplanerna fastställda

Transaktioner Nu är planerna för den stora Kefren-auktionen klara. I oktober ska 146 fastigheter med ett värde av 4,3 miljarder kronor auktioneras ut. En webb-sida som presenterar alla objekten ingående har lanserats.


Här är Hemfosas Saab-partners

Transaktioner Det är sex, sju olika intressenter som ligger bakom köpet av Saabs fastighet i Trollhättan.
Utöver Hemfosa är Brinova, Peab och Weland med i konsortiet. Plus ytterligare ”2-3 aktörer”.


Lennart Schuss trappar ner

Bolag Lennart Schuss slutar som vice vd i Catella och lämnar koncernledningen. Han kommer att fortsätta att arbeta deltid med en ny roll inom Catella.


KF vill bygga ut Tuna Park

Bygg Handelsplatsen Tuna Park i Eskilstuna ska byggas ut med nära 16 500 kvadratmeter. Planerad byggstart är tidigast efter nästa sommaren 2012.


Fatburen såld för en krona – Vico stämmer Aareal Bank

Juridik Fastigheten Fatburen på Södermalm i Stockholm ska i förra veckan ha sålts på en privat auktion - för en krona.
De irländska ägarna Vico Capital vidtar nu juridiska åtgärder mot både Aareal Bank och Catella.


Här är ledningspersonerna i AP-fondernas utlandsbolag

Karriär Cityhold Property blir namnet på Första och Andra AP-fondens nya bolag för europeiska fastighetsinvesteringar.
Vd och fyra ledningspersoner är utsedda.


”Mallen för en fastighet med många möjligheter”

Transaktioner Kungsleden köper en fastighet för 194 miljoner kronor.
- En fastighet som torde vara mallen för en fastighet med många möjligheter, kommenterar vd Thomas Erséus.


Minusresultat för Catella

Bolag Catella redovisar ett resultat efter skatt om -4 miljoner kronor (23) för årets första kvartal, som brukar vara en resultatmässigt svagt period.


Nya personer i Catellas styrelse

Bolag First North-listade Catella presenterar nya namn till sin styrelse.


Miljardaffären om Täby Galopp är klar

Transaktioner Nu är det klart vilka som köper miljardprojektet där Täby Galopp, fastigheten Hästen 1, ska omvandlas till cirka 4 000 bostäder.


Miljardbolag i konkurs

Bolag Ett företag med svenska fastigheter för fem miljarder kronor har begärts i konkurs.


Ny ledamot i
Catellas koncernledning

Bolag Catella har utsett ytterligare en person till bolagets koncernledning, som nu består av sju personer.


Sauter köper optioner av ledningskollegor

Bolag Fredrik Sauter, ansvarig för Catellas Private Banking-verksamhet, köper 600 000 teckningsoptioner. Säljare är kollegor i ledningsgruppen.


Nytt svenskt storbolag bildat – siktar på Europa

Bolag Två stora investerare bildar ett nytt bolag för europeiska fastighetsinvesteringar.
Bolaget har 500 miljoner euro (motsvarande 4,5 miljarder kronor) i eget kapital.


Catella renodlar – här
är nya ledningsgruppen

Bolag Catella har bestämt sig för att fokusera på två verksamhetsområden och renodlar därför verksamheten. Därmed har man också inlett försäljningen av Banque Invik, som följde med in i det nya Catella i samband med Scribona-affären. Samtidigt presenterar man nu en ny ledning.


Mipim: Catellas cocktail

Event Catellas cocktail avslutade tisdagskvällen på Mipim. Se bilderna här.


Vasakronan säljer för kvarts miljard

Transaktioner Vasakronan säljer tre fastigheter i Nacka för 245 miljoner kronor.


Catellas transaktionsvolym 2010: 59,2 miljarder

Bolag Catella genomförde under 2010 fastighetstransaktioner för cirka 59,2 miljarder kronor. Siffran för Norden är 39,1 miljarder kronor.


NR Nordic & Russia säljer allt i Danmark

Transaktioner NR Nordic & Russia sålde nyligen sitt svenska bestånd till Kungsleden. Nu är också det danska beståndet sålt.


Jätteaffär i Göteborg

Transaktioner Stigberget Fastighetsutveckling har nu sålt det färdigutvecklade projektet på Friggagatan i Göteborg, med 452 lägenheter och 3 600 kvadratmeter butiksyta.
Affären är den största hittills i Göteborg 2010-2011.
- Det är lite blandade känslor, vi har levt med det här så länge. Men vi har en bra köpare, säger Kjell Arefjäll, vd för Stigberget, till Fastighetssverige.


Profi säljer i Malmö

Transaktioner Profi säljer fastigheten St Peter i Malmö, som sedan 60-talet hyrs av Advokatbyrån Vinge.
Köpeskillingen är 67 miljoner kronor, vilket är åtta procent över värdering.


JM köper av Fabege vid Brommaplan

Transaktioner JM köper två fastigheter av Fabege vid Brommaplan. Syftet är att utveckla en helhetslösning med bostäder på platsen.


Bygg-Fast säljer i Malmö

Transaktioner Bygg-Fast säljer handelsfastigheten Helljuset 2, inom Toftanäs handelsområde i Malmö, till en lokal aktör.


KontaktUppgifter

Catella

Adress
Birger Jarlsgatan 6 Stockholm

KONTAKT
Carl Wingmark
+46 8 463 33 10

carl.wingmark@catella.se

Branschkategorier