Image

Ny internationell standard för att mäta kontorsytor

Sverige Nu lanseras en ny global standard för att mäta kontorsytor.
Publicerad den 21 Januari 2015

International Property Measurement Standard (IPMS) för kontor är den första etappen av ett globalt samarbete för att skapa en enhetlig metod för att mäta kontorsytor. Tanken är att denna standard skall ersätta det dussintal olika nationella standarder som för närvarande används runt om i världen.

RICS har varit en av initiativtagarna till att utveckla IPMS och har fullföljt utvecklingen tillsammans med ett 55-tal andra standardsättande organisationer. Genom en tillämpning av standarden bland aktörerna på den globala marknaden skapas en konsistent mätnorm.

Behovet av IPMS är tydligt genom att kontorsytor historiskt har mätts på olika sätta världen över, vilket skapat osäkerhet och förvirring. I Indien kan en kontorsyta innehålla parkeringsplatser utanför tomten och i Spanien kan den innehålla fritidsanläggningar utomhus. I vissa delar av Mellanöstern kan hypotetiska golv ingå och i andra delar av världen är det den luftkonditionerade ytan som anges och inte golvytan. Beroende på tillämpad standard kan ytangivelsen i en likvärdig byggnad skilja sig så mycket.

Som ett resultat av variationen i mätangivelser så har investerare och ägare av fastigheter varit tvungna att utveckla sina egna metoder för mätning och benchmarking. Investerare, bland annat pensionsfonder, har ofta fått använda en riskfaktor vid investeringsbeslut för att skydda sig mot olikheter i mätmetoder och areaangivelser.

Eftersom investerare och hyresgäster verkar alltmer globalt så kommer IPMS att innebära den transparens och konsistens som behövs för att fatta sunda affärsbeslut.
RICS kommer i början av 2015 att utge en vägledning om hur man använder IPMS samt visa hur den skiljer sig från svensk mätstandard. Samtidigt går arbetet med IPMS vidare och uppmärksamheten riktas i nästa steg mot bostadsfastigheter.

- Den nya Internationella mätstandarden möjligör transparens och tydlighet över landsgränserna. Vi och andra internationella aktörer märker tydligt av olikheterna i de olika definitionerna runt om i värden och denna standard skulle förenkla vårt arbete och även i förlängningen reducera de risker som detta kan medföra, säger Per Nordström, MRICS, styrelseledamot RICS Sverige, Head of Asset Management, Sweden Valad Europe.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige