Image

Forskning: Gröna byggnader är lönsamma

Energi/miljö NCC och Tekniska Högskolan har tillsammans forskat på gröna byggnaders lönsamhet. Forskningen visar att det är ekonomiskt fördelaktigt för byggindustrin att satsa på energieffektiva hus. – Resultaten är spännande. Det här ger byggbranschen drivkraft att i större utsträckning bygga gröna bostäder, säger Staffan Hintze, chef Forskning och Utveckling på NCC.
Publicerad den 11 Augusti 2011

Syftet med projektet var att kartlägga och utvärdera miljöanpassade byggnaders lönsamhet. Studien omfattar 24 företag, som arbetat med minst ett projekt med energieffektivt byggande. I studien har man tagit hänsyn till själva investeringen, driftekonomin och energianvändningen och hur man i framtiden kan få en affärsmässig fördel av att bygga miljöanpassade byggnader.

– De första fem åren märks ingen större skillnad, men sedan blir värdeutvecklingen och ekonomin i energieffektiva hus bara bättre och bättre ju längre tiden går. Det är rimligt att anta att energipriserna kommer stiga, vilket självklart också påverkar totalekonomin, säger Agnieszka Zalejska-Jonsson, doktorand vid KTH, Bygg och Fastighetsekonomi.

Staffan Hintze har initierat forskningsprojektet, som finansierats av NCC och Svenska Byggbranschens UtvecklingsFond, SBUF. Tillsammans med KTH har forskningen bedrivits sedan 2009 och den slutförs med en doktorsavhandling under 2013.

– En annan slutsats i studien är att flertalet hyresgäster fått en ökad vilja att ”bo grönt” och att varken hyresgäster eller fastighetsägare upplever att det är svårt att sköta gröna fastigheter, säger Staffan Hintze.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige