Image
Energisnålt hyreshus.
Energisnålt hyreshus. Bild: Hvidt Arkitekter

EU-parlamentet röstar för nya krav på energieffektivitet i byggnader

Energi/miljö Europaparlamentet antog igår tisdag ett förslag att öka renoveringstakten samt minska energiförbrukningen i det europeiska fastighetsbeståndet. På en skala från A till G, där G motsvarar de 15 procent sämst presterande byggnaderna i ett EU-lands nationella bestånd, ska befintliga byggnader klassificeras som minst energiklass D senast år 2033.
Publicerad den 15 Mars 2023

Enligt EU-kommissionen står byggnader för 40 procent av unionens energiförbrukning och 36 procent av utsläppen av växthusgaser. De nya energiprestandakraven är en del av 55 procent-paketet, med målet att minska EU:s utsläpp med minst 55 procent fram till 2030 och att göra EU klimatneutralt senast 2050.

Arbetet med att förbättra energiprestandan ska ske i steg där befintliga bostadshus klassificeras som minst E 2030, och som D senast 2033. Andra byggnader måste uppnå samma resultat senast 2027 respektive 2030. Undantag görs för exempelvis kulturmärkta byggnader och kyrkor. EU-länderna fastställer själva nationella renoveringsplaner som enligt parlamentet bör omfatta åtgärder som underlättar tillgången till bidrag och finansiering.

I nästa steg kommer EU-parlamentets företrädare att förhandla med representanter i rådet om den slutliga lydelsen av lagen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige