Image

EU-kommissionen kan stoppa Ikea-etablering

Juridik Ikea betalade 65 miljoner kronor för tomten bolaget köpte av Borlänge kommun inför sin etablering i staden. Samtidigt kostar det kommunen runt en halv miljard att göra iordning infrastrukturen kring Ikea. Otillbörligt gynnande? EU-kommissionen tar upp frågan – och kan stoppa Ikeas etablering.
Publicerad den 6 September 2011

Ikeatomten ligger mellan järnvägen och köpcentret Kupolen och är på 85 000 kvadratmeter. I anslutning till tomten har Ikano Retail Centres köpt mark med avsikt att bygga en kompletterande handelsplats.

En Borlängebo reagerade på omständigheterna och anmälde det hela till EU-kommissionen, som nu vill ha svar från Borlänge kommun, om varför kommunen har tagit på sig så stora kostnader kring etableringen.

– Vi har fått en skrivning från en Borlängebo till kommissionen som sedan har begärt svar där man vill ha reda på de närmare omständigheterna kring den här markförsäljningen, säger Lars Ivarsson, vd för Borlänges fastighetsbolag Norra Backa AB, till Sveriges Radios Dalanytt.

– Visst finns det en viss oro. Så fort vi har att göra med storheter så funderar man ju naturligtvis lite grann. Men min trygghet består i att vi har fått godkännande i Sverige, säger Lars Ivarsson till Dalanytt.

Ivarsson säger att två oberoende värderare har kommit fram till värdet 65 miljoner kronor på tomten. Och att man även utan Ikea-etableringen hade lagt ner stora summor på att göra i ordning marken runt om.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige