Image
Fastigheten på Finnslätten i Västerås får Nordisk Renting som ny ägare.
Fastigheten på Finnslätten i Västerås får Nordisk Renting som ny ägare. Bild: Nordisk Renting

Castellum säljer fastigheter för 900 miljoner

Transaktioner Castellum säljer fem fastigheter för sammanlagt cirka 900 miljoner kronor i linje med bokförda värden. Fastigheterna består av en portfölj om fyra handelsfastigheter i Nyköping, Jönköping och Linköping som säljs för cirka 600 miljoner kronor till Trophi. Därtill avyttras en industrifastighet i Västerås för cirka 300 miljoner kronor till Nordisk Renting.
Publicerad den 5 Oktober 2023
Joacim Sjöberg blir ny vd för Castellum. Bild: Castellum
Joacim Sjöberg blir ny vd för Castellum. Kristina Sawjani. Bild: Christoffer Edling
Kristina Sawjani. Jan Björk, vd för Trophi. Bild: Trophi
Jan Björk, vd för Trophi. Caroline Bertlin. Bild: Nordisk Renting
Caroline Bertlin.

– Vi har tidigare kommunicerat att vi renodlar vår geografiska närvaro samt minskar vår exponering mot handelssegmentet. Nu levererar vi på vår strategi samtidigt som vi stärker Castellums finansiella ställning. I förlängningen vill vi växa på våra starkaste marknader, säger Joacim Sjöberg, verkställande direktör för Castellum.
– Transaktionsmarknaden är fortsatt aktiv i Castellums segment men det tar längre tid att nå avsluten. Försäljningspriserna bekräftar våra bokförda värden, säger Kristina Sawjani, Chief Investment Officer på Castellum.

Fastigheterna som avyttras till Trophi är Gumsbacken 12 och 15 i Nyköping, Varuhuset 1 i Jönköping och Jägmästaren 1 i Linköping. Största hyresgästen i fastigheterna är Citygross. Gumsbacken 15 är en oexploaterad byggrätt. Total uthyrbar yta uppgår till cirka 37 000 kvadratmeter.
– Vi fortsätter bygga upp vår fastighetsportfölj med starka hyresgäster i mycket bra lägen i tillväxtorter. Nu ser vi fram emot att arbeta vidare med dessa fastigheter tillsammans med våra hyresgäster, säger Jan Björk, vd för Trophi.

Effekten 4 på Finnslätten i Västerås säljs till Nordisk Renting och har ABB som enda hyresgäst. I samband med förvärvet tecknar Nordisk Renting nya skräddarsydda avtal som erbjuder ABB Motion flexibilitet, tillgång till kapital för uppgradering och utveckling samt kontroll genom framtida möjlighet till återköp.
– Den här affären är helt i linje med vår strategi att fortsätta växa och utveckla långsiktiga partnerskap tillsammans med storföretag och den publika sektorn i Norden, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.
Fastigheten omfattar cirka 26 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta och inrymmer produktionsverksamhet samt kontorsytor för ABB Motion. Byggnaden har alltsedan uppförandet nyttjats av dem och är en viktig del av helheten i ett område som präglas av stark utveckling.
– Vår roll är att vara en långsiktig kapitalpartner. Kunden tryggar möjligheter och kapital till utveckling av verksamheten samt kontroll över en verksamhetskritisk tillgång utan att binda kapital. Vi vill passa på att tacka alla för ett gott samarbete i att nå fram till en bra affär för samtliga parter, säger Caroline Bertlin.

CBRE har varit Castellums rådgivare vid försäljningarna. Svefa var rådgivare till ABB i affären som berörde dem.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige