Image
Amhult.
Amhult.

Amhult 2 fortsätter bygga på den gamla flygplatsen

Bygg/Arkitektur Amhult 2 bygger ytterligare 80 lägenheter i Amhult, Torslanda. Investeringen uppgår till 135 miljoner kronor.
Publicerad den 29 Juli 2022

Det är fastighetsbolaget Amhult 2 som uppför de 80 hyreslägenheterna, varav fem radhuslägenheter med egen ingång i direkt anslutning till byggkropparna. Mellan byggnaderna anläggs en inbjudande innergård.

De båda byggnaderna har varierande höjd från en till fyra våningar. Samtliga lägenheter har uteplats eller balkong och radhuslägenheterna får två uteplatser, en vid entrén och en större som nås via vardagsrummet. Lägenheterna varierar från små yteffektiva ettor till fyror. Radhuslägenheterna omfattar fem rum. De ligger centralt i Amhult nära handel och kommunikationer. Husen får fasader i tegel och puts i varierande samspel.

– Det blir hög standard i lägenheterna med parkett och alla maskiner, målade vita väggar och mycket inredning i färgskalan svart, vitt, grått. Få lägenheter blir likadana. De flesta blir unika med varierande golvyta även om antalet rum är samma, säger Emilie Loft, VD i Amhult 2, som tidigare uppfört närmare 250 lägenheter i Amhult.

Hela grunden är pålad och vissa delar får platsgjuten källare medan andra delar bygger på pålad platta i marknivå. I källare blir det cykelparkering och lägenhetsförråd.

För BRA Teknik, som är huvudkonstruktör i projektet, är utmaningen främst takkonstruktionen och därtill i vissa fall långa leveranstider på material, till exempel stål, till följd av pandemin och kriget i Ukraina.

– Bygget i sig är ganska standard, men mycket av utmaningen för oss ligger i takkonstruktionen med många vinklar och vrår. Vi har försökt skynda på projekteringen för att skapa tid för leveranser, säger Alexander Strand, konstruktör hos Billström Riemer Andersson Teknik.

Byggnaderna i kvarteret Spitfire Amhult Centrum är benämnda S och T och förbereds för kommande anslutning till ett kvarter H.

Expansivt bostadsområde

Amhult vid före detta Torslanda flygplats på Hisingen beskrivs som en av Göteborgs mest expansiva stadsdelar för bostadsbebyggelse. Flygplatsen lades ner 1977 då Landvetter flygplats öster om Göteborg stod klar. Beslut om att utveckla Amhult till bostadsområde togs 2001. 2004 började området bebyggas. Det ska bli ett modernt boendeområde med handel i blandad stadsbebyggelse, ett komplett samhälle med egen identitet, god funktion och höga trivselvärden.

Fakta

Nybyggnad av bostäder i kvarteret Spitfire i Amhult Centrum Göteborg

Byggherre: Amhult 2 AB

Totalentreprenör: Veidekke Entreprenad AB

Arkitekt: Smideman Arkitekter

Konstruktör: Billström, Riemer Andersson (BRA) Teknik AB

Byggtid: februari 2022 – juli 2024

Kostnad 135 miljoner kronor

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Lågkonjunktur skulle kunna stärka oss"

Bolag Efter en period av stark tillväxt renodlar John Mattson sin fastighetsportfölj för att stärka bolaget ytterligare inför framtiden. För Fastighetssverige berättar vd:n Per Nilsson om hur man parerat de ekonomiska utmaningarna under årets första halva, hur fokus ser ut för resten av året och varför en eventuell lågkonjunktur 2023 faktiskt skulle kunna stärka bolaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige