Image

#metoo – Fastighetsbranschen inget undantag

Sverige Rörelsen #metoo som uppmärksammar hur många kvinnor som drabbats av sexuella trakasserier har svept in som en stormvind över Sverige. Flera medieprofiler har hamnat i blåsväder och runtom landet förfasas människor över hur utbredda problemen är. Även i fastighetsbranschen förekommer problemen med sexuella trakasserier mot kvinnor, vilket branschprofilen Kristina Alvendal bekräftar.
Publicerad den 25 Oktober 2017
Kristina Alvendal Kristina Alvendal

Efter att den amerikanske filmproducenten Harvey Weinsteins sexuella trakasserier förts upp till ytan i USA startade hashtaggen #metoo där kvinnor redogjorde för vad de blivit utsatta för. I Sverige har en rad medieprofilers hamnat i blåsväder efter att kvinnor trätt fram i sociala medier och berättat vad de blivit utsatta för.

Men om det är något som rörelsen kring #metoo vittnar om så är det att problemet inte är kopplat till mediebranschen specifikt. Kvinnor i alla delar av samhället är drabbade, även om fastighetsbranschen på inget sätt är ett stort problemområde är den inte förskonad.

Enligt uppgifter till Fastighetssverige förkommer det att kvinnor blir nypta i rumpan, blir upptryckta mot väggar och får oanständiga förslag där de får höra att de är slut i branschen om de inte går med på dem. Just den beroendeställningen har varit en del av problemet som gjort att många inte vågat vara öppna med vad som drabbat dem.

Kristina Alvendal, mångfaldig styrelseledamot i olika fastighetsbolag, tidigare borgarråd i Stockholm, juryordförande i Årets Unga Fastighetskvinna och Årets samhällsbyggare 2017,
känner igen historierna.
– Det är nog ingen större skillnad på vår bransch jämfört med andra. Bland kvinnor har det dock varit en snackis i många år, säger hon.
– Den här kampanjen har nog gjort att folk börjat fundera själva på vad som är och inte är okej. Då kommer man naturligtvis till slutsatsen att många saker absolut inte är okej. Det är ingen branschfråga utan snarare en förhållningsfråga människor emellan.

För att försöka komma till bukt med problemen i branschen tror Kristina Alvendal att det handlar mycket om förebilder som vågar ta tag i problemen och som prioriterar människor.
– Jag tror att det handlar om att få bra förebilder, även män som säger ifrån. Om en man har en kvinnlig kollega som utsätts är det viktigt att även han tar tag i fråga.
– Och att det i den utsträckning det eventuellt innebär att man blir av med en kund eller affärspartner, då känner att medarbetarna är viktigare än kunden eller affären. Drömscenariot är naturligtvis att man tar parti för den som har drabbats.

Vill du ge din syn på problematiken med sexuella trakasserier i fastighetsbranschen, hör av dig till oss på Fastighetssverige.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi har en stark investeringspipeline"

Bolag Hemsö säljer – och får in kapital för att kunna växa ytterligare. Vd:n Nils Styf berättar för Fastighetssverige om affären som görs med JV:t Lanthem och hur och var man vill fortsätta växa efter kapitaltillskottet om två miljarder från ägarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige